NL EN

Krant moet oppassen voor Apple

Opiniestuk, gepubliceerd in De Volkskrant van 11 maart 2011

ENPA, de Europese koepelorganisatie voor dagbladuitgevers, heeft Apple maandag opgeroepen geen beperkende voorwaarden te stellen aan het gebruik van haar App Store en de iPad, de distributiekanalen van het Amerikaanse softwarebedrijf. Vorige week veroorzaakte Apple opschudding door een app van Sony toegang tot haar digitale winkel te weigeren. Sony had een app ontwikkeld om boeken te lezen, maar wilde de boeken zelf via een ander kanaal verkopen. Dat staat Apple niet toe. Wie een app om te lezen via haar distributiekanaal aanbiedt, moet het leesvoer zelf ook via Apple verkopen.

Eerder reageerden uitgevers al geschokt toen Apple aankondigde een commissie van dertig procent te gaan bedingen voor elke krant of tijdschrift die voor de iPad wordt verkocht. Hans Nijenhuis, uitgever van NRC Handelsblad, klaagde daar in zijn eigen krant over: “Kan iemand mij uitleggen waarom wij dertig procent van elk verkocht abonnement aan Apple zouden moeten afdragen?”

Het is eenvoudig uit te leggen: omdat Apple het distributiekanaal heeft gecreëerd. Als eigenaar van het distributiekanaal kan en mag Apple voorwaarden stellen aan het gebruik daarvan. In de voorwaarden van Apple staat dan ook dat betaalsystemen buiten haar eigen site voor de inhoud van apps niet toelaatbaar zijn. Apple hoeft niemand toegang te verlenen tot haar distributiekanaal en hanteert in de praktijk een stringent systeem voor het keuren en toelaten van apps. Daarbij geldt ook een inhoudelijke toets. Apple wil bijvoorbeeld niet dat porno via de iPad wordt aangeboden. Het Duitse tijdschrift Bild, bekend om het blote meisje op pagina 1, ontwikkelde een app waarmee het Bild-meisje zich uitkleedde. Voor Apple ging het te ver; het meisje houdt nu haar ondergoed aan.

De regels van Apple hebben in Nederland geleid tot kamervragen. VVD-kamerlid Afke Schaart vindt dat Apple misbruik maakt van haar machtspositie en heeft de minister van Justitie verzocht onderzoek te doen naar de mededingingsrechtelijke aspecten.

Juridisch is de opstelling van Apple echter volledig in de haak. Apple maakt geen misbruik van haar machtspositie. Er zijn voor uitgevers voldoende andere mogelijkheden om hun tijdschriften en kranten digitaal ter beschikking aan het publiek te stellen. Het Europese Hof van Justitie constateerde in het verleden geen misbruik van machtspositie toen een Oostenrijkse krantenuitgever een concurrent toegang tot zijn krantenbezorgsysteem weigerde. 

Niet zozeer het gedrag van Apple is opvallend, het is eerder het gedrag van de uitgevers dat verbazingwekkend is. Uitgevers hebben unaniem, zo lijkt het, de onvoorwaardelijke liefde aan Apple en zijn producten verklaard. Toen de iPad nog gelanceerd moest worden, maakte The New York Times al een app en een kranteneditie voor het apparaat. De Volkskrant kwam met vier aparte pagina’s om aan te kondigen dat de krant voortaan ook via de iPad beschikbaar was. Nrc.next gaf een iPad weg bij een tweejarig abonnement.

Uitgevers moeten zich niet overgeven aan een gesloten distributiesysteem dat inhoudelijke controle uit wil oefenen. Juist krantenuitgevers niet. In onze democratische samenleving zijn kranten te belangrijk om zich eenzijdige voorwaarden op te laten leggen door een softwarefabrikant. Het redactiestatuut, een heilig instrument in Nederland, waarborgt niet voor niets de onafhankelijkheid van de redactie ten opzichte van de directie. Die onafhankelijkheid blijken kranten echter heel eenvoudig weg te willen geven aan Apple. Daar zou ENPA, de Europese koepelorganisatie voor dagbladuitgevers, zich zorgen om moeten maken.  

Christiaan Alberdingk Thijm is advocaat in Amsterdam en docent informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam

 

 

Lees hier het stuk zoals het in de Volkskrant is verschenen.

BRON: De Volkskrant


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.