NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Klokkenluiden op z’n Hollands: PubLeaks, Anoniem of niet?

Klokkenluiden op z’n Hollands: PubLeaks, Anoniem of niet?

Sinds deze week kunnen ook Nederlandse klokkenluiders hun onthullingen anoniem wereldkundig maken. Het platform PubLeaks is sinds maandag live en stelt bezitters van gevoelige informatie in staat om hun inzendingen aan vooraf geselecteerde media door te spelen. Deelnemende organisaties zijn onder andere ANP, het AD, de Volkskrant en NOS. Het  initiatief dient ter aanvulling op het internationaal georiënteerde WIkiLeaks en wordt over het algemeen enthousiast begroet.

De vraag is nu echter in hoeverre de uitlatingen van deze klokkenluiders daadwerkelijk anoniem zijn en of hen de vereiste veiligheid geboden kan worden.

Zo zijn er al vraagtekens gezet bij de beveiliging die PubLeaks hanteert. Het platform stimuleert klokkenluiders om inzendingen slechts te versturen via het versleutelde Tor-netwerk, al is het niet uitgesloten dat ook gebruikers van de Tor-browserbundel uiteindelijk getraceerd kunnen worden.

Verder wordt de gelekte informatie door PubLeaks ergens in de wereld - versleuteld - opgeslagen. Deze maatregel lijkt wellicht veilig, maar kan toch ten koste gaan van de anonimiteit van klokkenluiders. In 2005 oordeelde de Hoge Raad al in het Lycos/Pessers-arrest dat een dienst van de informatiemaatschappij (zoals PubLeaks) gedwongen kan worden om persoonsgegevens vrij te geven indien de (in dit geval gelekte) informatie jegens een derde onrechtmatig is. Als deze derde, zoals de Nederlandse Staat, een reëel belang heeft bij de verkrijging van de gegevens van de klokkenluider, het aannemelijk is dat er geen minder ingrijpende mogelijkheid bestaat en het belang van deze derde boven die van de overige belanghebbenden prevaleert, kan PubLeaks worden gedwongen om de bij het platform bekende informatie over de klokkenluiders op te hoesten. Omdat PubLeaks er op hamert dat ook haar gebruikers hun onthullingen via het anonieme Tor-netwerk insturen, is het echter de vraag welke gegevens PubLeaks over de gebruikers daadwerkelijk in haar bezit heeft.

Uitiendelijk kan de klokkenluider binnen een beveiligde GlobaLeaks-omgeving desgewenst zelf contact opnemen met de geselecteerde media-instellingen. Dit gebeurt binnen de anonieme omgeving van GlobaLeaks, de open-source software waar PubLeaks op draait. Volledige anonimiteit lijkt in deze tijden echter een onbereikbare garantie. PubLeaks zelf is zich hier ook van bewust en zegt slechts ‘in voldoende mate de bescherming van uw anonimiteit’ te kunnen beloven. De toekomst zal moeten uitwijzen of klokkenluiders zich willen neerleggen bij deze toezegging en daadwerkelijk van PubLeaks gebruik gaan maken.

[Update 17:49 - Tekst aangepast op basis van nieuwe informatie.]

BRON: PubLeaks.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (2)

Jeroen woensdag 11 september 2013 16:02

Naar wat ik ervan begreep krijgen klokkenluiders een soort postvakje op de website waar de nieuwsorganisatie berichten in kan stoppen die de klokkenluider met een bepaalde willekeurig gegenereerde code kan lezen. De nieuwsorganisatie heeft dus alleen die code als contactgegeven. In principe is de klokkenluider dan alleen traceerbaar als hij met die code inlogt terwijl de Tor-verbinding van zijn computer naar zijn postvakje gecompromitteerd is.

Tomas Weermeijer woensdag 11 september 2013 17:48

Beste Jeroen,

Dank voor je bericht. Ik heb de tekst, ook op basis van aanvullende informatie van PubLeaks zelf, enigszins aangepast.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.