NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Kleuterscholen in Duitsland moeten betalen voor het kopiëren van muziek

Kleuterscholen in Duitsland moeten betalen voor het kopiëren van muziek

Tot dit jaar stond het Duitse kleuterscholen vrij om liedjes met hun kleuters te zingen, sinds kort lijkt het er echter op dat de kleuters een toontje lager zullen zingen. Na een aanscherping op het auteursrecht moet door kleuterscholen en andere kinderopvang faciliteiten een vergoeding worden betaald voor het kopiëren van tekst of bladmuziek van moderne muziek.

Volgens het Duitse licentie agentschap GEMA moet een kleuterschool indien zij de tekst of bladmuziek van moderne muziek kopieert een licentie bezitten. De GEMA richt zich als auteursrechtorganisatie op de bescherming van de intellectuele eigendom van muzikanten. De vergoeding die begint bij 56 euro voor 500 kopieën ziet niet toe op het zingen zelf, maar op het distribueren van auteursrechtelijk beschermde tekst of bladmuziek. Muziek van componisten die meer dan 70 jaar geleden zijn overleden valt hierbuiten, aangezien deze muziek wordt aangemerkt als publiek domein.   

Hoewel de nieuwe regels begin dit jaar in gingen, stuurde de GEMA recentelijk brieven uit ter herinnering aan de contracten die dienen te worden getekend voor het verspreiden van tekst of bladmuziek. De invloed van deze regeling is tot dusver nog onbekend, maar het is duidelijk dat de GEMA  veel noten op haar zang heeft zitten.

Ook in Nederland haalden opmerkelijke heffingen het nieuws, bijvoorbeeld met betrekking tot het luisteren naar muziek op de werkvloer.

Lees hier het bericht op tweakers.net

Lees hier het bericht op dw-world.de

 

Door: Edith van Lent

 PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.