NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Kleine webwinkels in de problemen vanwege bestemmingsplan

Kleine webwinkels in de problemen vanwege bestemmingsplan

Problemen voor de thuiswinkel branche: een webshop die van huis uit opereert, kan worden aangemerkt als detailhandel en dat moet dan wel passen in het bestemmingsplan van de gemeente. Daar kwam webwinkel Fietsenshop.nu pijnlijk achter. De eigenaar van de webwinkel opereerde vanuit huis. In zijn achtertuin had hij een kleine voorraad fietsen die ter plekke konden worden uitgeprobeerd, afgehaald en betaald. De gemeente Abcoude maande hem zijn webwinkel te sluiten. Volgens het bestemmingsplan was detailhandel namelijk verboden. De Raad van State, de hoogste rechter voor bestuursrecht zaken, heeft de gemeente afgelopen woensdag definitief in het gelijk gesteld. Omdat hij een voorraad fietsen in zijn achtertuin heeft, en zijn ‘winkel’ bovendien kon worden bezocht, kan niet gezegd worden dat hij uitsluitend handelde via internet, aldus de Raad van State:

“Uit foto’s die zich onder de gedingstukken bevinden blijkt verder dat [appellant] op het perceel een aanzienlijke voorraad fietsen aanhoudt welke in ieder geval deels ten verkoop uitgestald staat. Onder die omstandigheden kan het betoog van [appellant] dat hij uitsluitend handelt via internet en dat in het geheel geen sprake is van ruimtelijke uitstraling van zijn handelsactiviteiten op het perceel, niet worden gevolgd. Bovendien is voormelde opslag van fietsen ten behoeve van de verkoop aan particulieren in strijd met de bestemming. Het aanvullen van die voorraad vereist voorts dat ook periodiek fietsen moeten worden afgeleverd op het perceel.”

De Stichting Thuiswinkel.org maakt zich begrijpelijkerwijs zorgen om deze uitspraak. Het wordt op deze manier voor kleine webwinkels wel heel moeilijk om zaken te doen. Thuiswinkel.org wijst er bovendien dat er in het licht van deze uitspraak nergens plek is voor kleine webwinkel, directeur Wijnand Jongen : “Zij zijn niet welkom in wijken, op bedrijfsterreinen of in het landelijk gebied. En in een winkelstraat hebben ze niks te zoeken.” Jongen wijst er ook op dat bestemmingsplannen nog dateren uit het pre-internettijdperk en dus niet aansluiten op de hedendaagse realiteit. Hij vreest dat vele duizenden start-ups hun deuren wel meteen kunnen sluiten als de naleving van bestemmingsplannen actief zal worden gehandhaafd.

Lees de volledige berichten hier en hier.

BRON: Webwereld en Nu.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

Williewortel vrijdag 15 april 2011 17:57

Maar hier is wel iets speciaals aan de hand. Ik ken geen webwinkel waar je niet alleen de spullen kan afhalen maar ook nog eens alles geëtaleerd staat en je ter plekke kan beslissen wat je kopen wil. Dat is de definitie van een winkel en niet een webwinkel. Bij een webwinkel maak je de keuze op het internet. Daar bestel je dan ook en eventueel kun je die goederen afhalen en betalen. Dus de meeste webwinkels zullen hier geen hinder van ondervinden.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.