NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Karremans probeert uitzending KRO Profiel te voorkomen

Karremans probeert uitzending KRO Profiel te voorkomen

KRO bericht dat oud Dutchbat-commandant Thom Karremans via zijn advocaat Knoops probeert te voorkomen dat een over hem gemaakte aflevering van het programma KRO Profiel woensdag 9 november wordt uitgezonden. Karremans vindt dat de uitzending in ‘geen opzicht voldoet aan het geschetste verwachtingspatroon’, en dat de documentaire voor hem beschadigend is.

Karremans was commandant van de Nederlandse VN-eenheid in Srebrenica toen de moslimenclave in juli 1995 door de troepen van de Servische generaal Mladic onder de voet werd gelopen. Duizenden Bosnische moslims werden daarbij vermoord.

Het Openbaar Ministerie in Arnhem onderzoekt momenteel de rol van de voormalig Dutchbat-commandant bij de geberutenissen in Srebrenica in 1995, omdat nabestaanden aangifte deden van genocide en oorlogsmisdrijven. Het OM zal naar verwachting voor het einde van het jaar besluiten of het strafrechtelijke vervolging in zal stellen. ‘Ook gelet hierop zal uitzending van de beoogde reportage in huidige vorm schade voor kolonel Karremans met zich mee brengen’, stelt Knoops.

Volgens de KRO wordt Karremans in de uitzending van KRO Profiel geconfronteerd met zijn handelen in 1995. De oud-kolonel heeft altijd gezegd dat hij zich niet realiseerde wat het lot van de mannen zou zijn die, na de val van Srebrenica, door de Serviërs gescheiden van de VN-compound werden afgevoerd. In de documentaire stellen een oud-Dutchbatter en militair-historicus Christ Klep dat Karremans op dit punt, ook in zijn verklaring onder ede, tijdens de parlementaire enquête Srebrenica, niet de waarheid heeft gesproken.

De KRO is niet op de eis van de oud Dutchbat-commandant ingegaan. Het is mij niet bekend of Karremans via de rechter wil proberen te voorkomen dat de documentaire wordt uitgezonden. Dat lijkt mij op het eerste gezicht geen kansrijke missie. In de zaak over de film de Heineken Ontvoering bleek onlangs nog hoe sterk de rechter hecht aan het “censuurverbod” van art. 7 Grondwet (zie hier onze berichtgeving). Dat de documentaire schadelijk kan zijn voor Karremans hoeft bovendien niet te betekenen dat deze onrechtmatig is.

Leet hier het hele bericht op de KRO website

BRON: KRO


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.