NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Kamer overlegt over blokkeren mobiele diensten

Kamer overlegt over blokkeren mobiele diensten

Vorige week berichtte ik over het voornemen van KPN om bepaalde mobiele internetdiensten te blokkeren. Nu blijkt dat eigenlijk alle netwerkproviders van mobiel internet dit soort praktijken bezigt. Vodafone heeft aangegeven dergelijke diensten al langer te blokkeren, en T-Mobile kijkt naar de mogelijkheden tot ‘prijsdifferentiatie’. Hoewel een meerderheid in de Tweede Kamer tegen dit soort praktijken is, geeft de reactie van minster Verhagen (Economische Zaken) wel wat reden tot bezorgdheid voor de mensen die netneutraliteit een warm hart toedragen.

Woensdagavond werd door de Tweede Kamer overlegd over de nieuwe Telecomwet, waarin overigens nog niets is geregeld omtrent netneutraliteit, en daar reageerde Verhagen op vragen van kamerleden. Hij gaf aan dat diensten als VoIP ''tegen redelijke voorwaarden'' voor consumenten beschikbaar moeten blijven.  En, volgens Verhagen,  is  “internetten op je mobieltje toch echt wat anders dan je gewone internetverbinding thuis”.

Vooral deze laatste stelling vind ik vreemd. Verhagen maakt dus een tweedeling tussen internetten thuis en internet op je mobieltje. En dat in een tijd waar het begrip ‘mobieltje’ onderhand ook al achterhaald is. Tegenwoordig gebruikt men smartphones, tablets, laptops en  als er een nieuwe gadget uitgevonden wordt gebruiken we die meteen. De grens tussen al deze apparaten is onderhand behoorlijk vervaagd. Het type apparaat waarmee je het net op  gaat moet niet van belang zijn, net als het feit of je mobiel internet gebruikt of ‘vast’ internet. Overigens, is er in Amsterdam een tijd een WiMax netwerk in de lucht geweest, dat was eigenlijk ‘vast’ mobiel internet. Ik bedoel maar te zeggen dat de technologie niet stil staat en dat denken in termen als ‘mobieltje’ en ‘vast’ of ‘mobiel’ internet gewoon achterhaald is. Het internet heeft zijn eigen (HTTP) protocol, en als je je daar aan houdt is het goed. Het open en neutraal houden van het internet is in mijn ogen een belangrijke voorwaarde om ervoor te zorgen dat het open karakter, met ruimte voor innovatie, niet verdwijnt. Daarom vind ik het jammer dat de minister zich niet krachtiger uitspreekt tegen praktijken van providers die aan aantasting kunnen vormen van netneutraliteit. Op Europees niveau wordt eind van dit jaar geoordeeld of er eventueel aanvullende regels komen voor providers, als mevrouw Kroes met een rapport hierover komt (zie daarover deze blog van vorige week).

Verhagen heeft aangegeven om de tafel te gaan zitten met de netwerkproviders om te gaan kijken hoe ze ‘prijsdifferentiatie’ in de praktijk kunnen brengen. Hij gaf aan “geïnteresseerd” te zijn in het idee dat providers geen diensten blokkeren maar afrekenen per gebruikte hoeveelheid data. Het lijkt er op dat de onbeperkte databundel zijn langste tijd heeft gehad en dat betalen per MB weer de norm wordt. Een stap terug als je het mij vraagt en dat zou natuurlijk jammer zijn voor de consument.

 Auteur: Ruben Althuisius

BRON: nu.nl Afbeelding:http://geekandpoke.typepad.com/geekandpoke/images/2008/08/31/netneutrality.jpg (CC BY-ND 2.0)


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.