NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Kabinet stopt voorlopig met opslag vingerafdrukken

Kabinet stopt voorlopig met opslag vingerafdrukken

De opslag van vingerafdrukken op grond van de nieuwe Paspoortwet wordt voorlopig stopgezet. Dat laat minister Donner in een brief van gisteren aan de Tweede Kamer weten. Dat betekent dat er niet langer vingerafdrukken zullen worden opgeslagen in de (centrale) reisdocumentenadministratie. Wel zullen nog vingerafdrukken in de chip op het paspoort zelf worden opgeslagen, omdat dit door een Europese Verordening wordt voorgeschreven. Daarnaast zal de wettelijke status van de identiteitskaart zo worden aangepast, dat hierop geen vingerafdrukken hoeven te worden opgeslagen.

Volgens minister Donner is "in het licht van de tot dusver beperkte voortgang van de technische ontwikkling het gebruik van de vingerafdrukken voor doeleinden van verificatie en identiteitsvaststelling niet mogelijk zonder een te hoog percentage gevallen waarin een "misser" wordt aangegeven bij een rechtmatige houder van het reisdocument."

De brief van de minister volgt op protesten tegen de nieuwe Paspoortwet vanuit verschillende hoeken. Zoals wij eerder berichtten, vorderde Stichting Privacy First en 21 natuurlijke personen in een procedure tegen de Nederlandse Staat o.m. buitenwerkingstelling van delen van de Nieuwe Paspoortwet, waaronder de aanleg van de (centrale) database met vingerafdrukken.

Lees hier de brief van minister Donner aan de Tweede KamerPAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.