NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Journalist verdacht wegens bedreiging van Wilders

Journalist verdacht wegens bedreiging van Wilders

Een onbekende biedt via Twitter geld voor degene die Wilders met een mes de keel doorsnijdt, liever van rechts naar links, maar andersom is ook goed, aldus deze Wilders hater. Deze tweet werd opgemerkt door een journalist die er een screenshot van maakte en op zijn weblog plaatste. Een dergelijke doodsbedreiging via Twitter is een nieuwswaardig feit, zou je zeggen. En het is ook wel duidelijk dat de journalist in kwestie, Bert Brussen, de mening van de twitteraar niet deelt maar slechts dit nieuws constateert. Dat is zijn werk immers. Zou je zeggen. Maar het OM denkt daar blijkbaar anders over. Bert Brussen heeft inmiddels een oproep gekregen van de officier van justitie om zich te melden op het politiebureau teneinde als verdachte (!) te worden gehoord. Waarvan wordt hij dan verdacht? Blijkens de oproep van de OvJ wordt de journalist nu zelf verdacht van het bedreigen van Wilders. Hij had namelijk geweigerd om zijn bericht te verwijderen.

De journalist heeft dat op goede gronden geweigerd: hij moet in staat zijn om te schrijven over bedreigingen die aan het adres van een politicus worden geuit. Dat de bedreiging zelf strafbaar is, is iets anders dan dat je die bedreiging als journalist niet zou mogen citeren. Als de desbetreffende bedreiging in een ouderwetse papieren krant zou zijn geciteerd, was er waarschijnlijk niets aan de hand geweest. Maar het OM weet kennelijk niet om te gaan met modernere vormen van communicatie en journalistiek. En dat komt Bert Brussen nu duur te staan. Het moet niet gekker worden.

Het signaleren van nieuws, het aan de kaak stellen van misstanden. Dat is bij uitstek de taak van journalisten, de 'watchdogs' van de samenleving. En die taak is fundamenteel voor het functioneren van een democratische rechtsstaat. Maar op deze manier wordt het voor journalisten steeds moeilijk gemaakt om deze taak te vervullen. Een ontwikkeling waar ik niet blij van word. 

Dit incident onderstreept overigens heel vet hoe onwenselijk het huidige wetsvoorstel versterking bestrijding computercriminaliteit is (zie ook mijn eerdere bericht op onze weblog). De OvJ kan niet eens onderscheid maken tussen persvrijheid van een journalist en een strafbare uiting door een derde. Als het wetsvoorstel er doorheen zou komen, hoeft de OvJ niet meer moeilijk te doen. Hij kan dan elke willekeurige weblog, of die nu een journalistiek karakter heeft of niet, op zwart zetten, zonder dat iemand die er (meer) verstand van heeft controleert of dat wel terecht is. Daar gaat onze vrijheid van meningsuiting. En daar gaat de vrijheid van de journalist om als waakhond van de samenleving misstanden aan de kaak te stellen. Voordat je het weet gaat je website op slot en word je vervolgd als verdachte van het met de dood bedreigen van Wilders.

BRON: Webwereld


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.