NL EN

Joran van der Sloot een merk?

Gisteren kwam in het nieuws dat de producent van de film Me & Mr. Jones zou zijn gesommeerd door een advocaat van Joran’s moeder om de film niet uit te brengen omdat dat een inbreuk zou zijn op het merk ‘Joran van der Sloot’.

Me & Mr. Jones gaat over een undercover-journalist die wil inbreken bij Joran van der Sloot om een doorbraak te forceren in de verdwijning van Natalee Holloway. Hij wordt geholpen door een escort girl, die net hoorde dat ze niet lang te leven heeft.

Het klopt dat de moeder de naam ‘Joran van der Sloot’ heeft laten registreren als woordmerk in de Europese Unie. De naam ‘Joran’ is overigens niet gedeponeerd. Ik ga er maar van uit dat het is gedeponeerd uit vergaande moederliefde; om daarmee te voorkomen dat bepaalde mensen misbuik gaan maken van de naam Joran van der Sloot en dat het niet is gedeponeerd om zelf de naam te gaan exploiteren.

Het is een misverstand dat men met een merkregistratie in handen ieder gebruik van dat teken  – zeker als het teken bestaat uit een bestaande naam – kan tegengaan.

Het Europese merkenecht biedt alleen bescherming tegen het gebruik van het geregistreerde woord/teken als merk- als teken ter onderscheiding van waren of diensten – en niet tegen het gebruik van het teken als naam van een persoon.  Ook als de filmtitel “Joran van der Sloot” was geweest, was dat moeilijk tegen te gaan, omdat een titel niet snel als merk wordt gezien.

Het Benelux merkenrecht (maar daar is het nu niet geregistreerd) biedt  daarnaast nog bescherming tegen ander gebruik dan als onderscheidingsteken (als merk); bijvoorbeeld als handelsnaam, titel of sec als domeinnaam. Maar dan moet dat gebruik wel afbreuk doen aan of door dat gebruik wel ongerechtvaardigd voordeel worden getrokken uit, de reputatie of het onderscheidend vermogen van het merk.
Hoewel Joran van der Sloot ontegenzeggelijk een bepaalde reputatie heeft en de naam onderscheidend vermogen heeft (iedereen weet wie hij is), zal het gebruik van de naam als titel of als naam van een personage geen inbreuk vormen.
Immers Joran van der Sloot heeft niet als merk van een bepaalde waar of dienst een reputatie, noch onderscheidend vermogen, maar de naam is slechts bekend doordat hij als persoon veelvuldig in het nieuws is geweest. Die reputatie en dat onderscheidend vermogen zijn echter niet het doel van merkbescherming.

Het is wat anders indien een artiest vanwege zijn/haar eigen prestaties een naam/reputatie opbouwt, waardoor zijn/haar naam als onderscheidingsteken fungeert voor zijn/haar personage en prestaties (diensten of aanverwante waren).

BRON: Telegraaf.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.