NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Jacob Appelbaum: “We’re f*cked”

Jacob Appelbaum: “We’re f*cked”

SOLV was vorige week met een sterke delegatie aanwezig bij de Big Brother Awards 2013. Met deze jaarlijkse ‘prijs’ wil Bits of Freedom op een ludieke manier aandacht vragen voor de grootste privacyschendingen van het afgelopen jaar. Keynote speaker Jacob Appelbaum, één van de belangrijkste ontwikkelaars van het Tor-project, wist het publiek te boeien met zijn scherpe visie op overheidstoezicht en privacy. “I would have liked to start my presentation positively, but I wouldn’t be able to keep that positive note. Because basically, we’re fucked.” De onthullingen van de afgelopen tijd zijn naar alle waarschijnlijkheid slechts het topje van de ijsberg. Daarnaast houden wij volgens Appelbaum zelf dit systeem ook in stand, vanwege onze honger naar de nieuwste gagdets. Hij stelde vervolgens vast dat men zich juist in Nederland bewust zou moeten zijn van de desastreuze gevolgen die grootschalige dataverzameling kan hebben, omdat de Jodenvervolging in Nederland zo “succesvol” was, omdat Nederland op grote schaal de etnische achtergrond van inwoners in kaart had gebracht.

 

De avond draaide uiteindelijk om de uitreiking van de Big Brother Awards. Dit jaar werden de prijzen uitgereikt in twee categorieën: de publieksprijs en de expertprijs. De expertprijs ging (terecht!) naar de Belastingdienst, vanwege het willens en wetens gebruiken van onrechtmatig verkregen persoonsgegevens. De Belastingdienst was het afgelopen jaar meermalen negatief in het nieuws vanwege privacyschendingen, onder andere vanwege het opvragen van parkeergegevens die al lang hadden moeten worden gewist door de verantwoordelijke.

 

De publieksprijs ging naar onze minister van justitie en veiligheid Ivo Opstelten, omdat hij zich ook dit jaar weer hard heeft ingezet voor het afbreken van onze digitale rechten. Opstelten bleef in de verkiezing verrassend genoeg de combi NSA/AIVD voor, volgens mij omdat je van de NSA kunt verwachten dat ze zich niet bekommeren om onze privacy, maar van de minister die wij zelf kiezen toch hoopt dat hij zich inzet voor de bescherming van onze vrijheden. De belastingdienst was niet mans genoeg om de prijs in ontvangst te komen nemen. Ook Opstelten was zelf niet aanwezig, maar was wel zo sympathiek om een videoboodschap op te nemen. Daarin stelde hij de prijs met gemengde gevoelens in ontvangst te nemen, maar dat hij zich niet kan vinden in de stelling dat hij niets om privacy geeft.

 

Bekijk hieronder de reactie van Opstelten.

 Om de video te bekijken dient u social media cookies te accepteren.
Klik hier om alle cookies te accepteren.

PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.