020 530 0160

Jaaroverzicht E-commerce en Consumentenrecht

Gepubliceerd op 24 december 2014 categorieën , ,

Op e-commercegebied was het hoogtepunt van het jaar de inwerkingtreding van de Wet Consumentenrechten. Met deze wet wordt de positie van de consument bij online aankopen verder verstrekt. Zo wordt de wettelijke ontbindingstermijn voor online aankopen verlengd van 7 naar 14 dagen en is het niet langer toegestaan om extra opties bij een bestelling op voorhand reeds aan te vinden.

 

In de nabije toekomst zullen fashion webshops onder verscherpt toezicht komen te staan. Uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat veel webwinkels zich niet houden aan de wettelijke regels voor het terugbetalen van het aankoopbedrag nadat een consument een besteld product terug heeft gestuurd. Over fashion webshops gesproken, online modegigant Zalando ging naar de beurs. De eigenaren brachten ongeveer 11 procent van het bedrijf op de aandelenmarkt.

 

De consument was de verliezer in het kort geding tussen ING en AFAS. De rechter oordeelde dat AFAS onrechtmatig handelt ten opzichte van ING, door aan de klant de inloggegevens van zijn internetbankieromgeving te vragen. Gelukkig wordt er op Europees niveau een aanpassing aan de richtlijn betaaldiensten voorbereid, die de werkwijze van AFAS wellicht mogelijk gaat maken.

 

Ook in de categorie e-commerce en betaaldiensten: de rechtbank Oost-Nederland oordeelde dat bitcoin geen geld in de zin van het Burgerlijk Wetboek is. Het hoger beroep in deze procedure werd door middel van crowdfunding bekostigd. De adoptie van bitcoin kreeg ten slotte een boost doordat PayPal de cryptocurrency in Payments Hub opgenomen heeft.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen