NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • iPhone 5S met vingerafdrukscanner

iPhone 5S met vingerafdrukscanner

Apple presenteerde kort geleden haar nieuwste iPhone toestellen, de iPhone 5C en de iPhone 5S. De 5C zou een goedkopere gekleurde variant zijn, waarbij de ‘C’ voor color staat. Ook werd er gegrapt dat de ‘C’ voor cheap zou staan maar gezien de prijs van de iPhone 5C (verwacht € 599,--) is daar al snel vanaf gezien. Hoewel deze gekleurde, goedkopere toestellen van Apple opmerkelijk zijn is de vingerafdrukscanner op de iPhone 5S nóg opmerkelijker.

Aan het apparaat zelf is niet veel verandering ten opzichte van de iPhone 5 te zien. Er is slechts sprake van een klein optisch verschil waarachter een grote verandering schuil gaat. De thuisknop van de iPhone 5S heeft een glimmende rand, zou iets vlakker aanvoelen en het vierkantje op de knop is verdwenen. Deze knop is nu de vingerafdrukscanner genaamd “Touch ID”.

De vingerafdrukscanner maakt het mogelijk om de iPhone 5S te ontgrendelen met alleen een druk op de knop. Het voordeel van deze scan is dat het erg snel gaat – je drukt op de knop en direct opent het ‘homescreen’ van het toestel. De vingerafdrukscanner kan ook gebruikt worden voor aankopen in de iTunes-Store, je hebt dan geen wachtwoord meer nodig. App ontwikkelaars hebben (nog) geen toegang tot de vingerafdrukverificatie.

Hoe wordt de vingerafdrukscan gemaakt?

Een vingerafdrukscan kan worden ingesteld in het instellingsmenu. Het maken van de vingerafdruk zelf zal ongeveer een minuut duren. Je moet je vinger herhaaldelijk op de scanner leggen totdat de software een volledig beeld van de afdruk heeft. Naast de vingerafdruk zal je ook altijd een pincode in moeten stellen. Deze wordt gebruikt om vingerafdrukken toe te voegen of te wijzigen. In totaal kan je vijf vingerafdrukken toevoegen, deze kunnen van verschillende personen afkomstig zijn.

Naast het feit dat een pincode wordt vereist voor het toevoegen en wijzigen van een vingerscan, wordt ook bij het aanzetten van de telefoon, nadat deze was uitgeschakeld, nog steeds om een pincode gevraagd. Ook als de iPhone 5S langer dan 48 uur niet is gebruikt, is bij hervatting het invoeren van een pincode vereist.

De vingerafdruk als databestand

Volgens Apple wordt de vingerafdruk niet als fotobestand maar als databestand opgeslagen. Het bestand betreft dus geen afbeelding van de vingerafdruk maar een samenstelling van de informatie die de sensor (de thuisknop) middels de vingertop samenstelt. Dit bestand zou vervolgens worden opgeknipt in kleinere stukjes  en worden opgeslagen in het beveiligde (versleutelde) gedeelte van de processor, ofwel op de chip van de iPhone 5S. Zodoende zou de vingerafdruk nooit buiten de iPhone 5S om kunnen worden gedeeld (tenzij de firmware van je toestel wordt gekraakt, dan zouden hackers alsnog toegang kunnen krijgen tot jouw vingerafdrukscan).

Veiligheidsexperts maken zich zorgen over deze vingerafdrukscans. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft zich niet specifiek uitgelaten over de Iphone 5S maar raadt mensen wel aan goed na te denken over het gebruik van biometrische informatie als beveiliging. Samen met de  Zwitserse variant van het CBP, de EDÖB, maakt het CBP zich zorgen dat de vingerafdrukken in de verkeerde handen terecht komen. Daarnaast wordt door een Duitse specialist op het gebied van bescherming van persoonsgegevens gezegd dat biometrische kenmerken (zoals vingerafdrukken) niet geschikt zijn voor dagelijks gebruik omdat zij nog een leven lang mee moeten. Vingerafdrukken zijn niet vervangbaar, eenmaal in de handen van de verkeerde dan kan je kan ze niet terug roepen en een paar nieuwe uitkiezen.

Een tegengeluid komt van de beveiligingsexpert Bruce Schneier, die vindt de vingerafdrukscan juist ‘slim’. Het zou een goede balans tussen gemak en veiligheid zijn.

Het gebruik van de vingerafdrukscan kan ook vergaande gevolgen hebben. In de Verenigde Staten maakt men zich hier al zorgen over. Verdachten hoeven namelijk nooit bewijs tegen zichzelf te leveren en zijn zodoende niet verplicht een wachtwoord af te geven. Nederland kent een zelfde soort regeling onder het zwijgrecht. Hoe dit staat tegenover de versleutelde vingerscan op de iPhone 5S (kan men wel gedwongen worden zijn vinger op het toestel te leggen?) wordt zowel in Nederland als in het buitenland nog besproken.

Over minder dan een maand zal mijn provider mij gaan vragen of ik mijn contract wil verlengen en of ik hierbij een nieuw toestel wens. Op dit moment gebruik ik de Iphone 4S dus een logische opvolger zou de iPhone 5S zijn. Maar daar ga ik nu toch maar eens goed over na denken. Het feit dat ik mijn biometrische kenmerken moet gebruiken, in dit geval de vingerafdruk, die niet vervangbaar zijn beangstigt mij. Misschien kies ik dan toch een ‘goedkope’ oranje, gele of blauwe iPhone 5C.

Auteur: Yentl van den Winkel

BRON: Nu.nl, nieuws.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.