NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Invoering SEPA; volgens Experian kan dit leiden tot miljardenverlies

Invoering SEPA; volgens Experian kan dit leiden tot miljardenverlies

In aanloop naar de invoering van het nieuwe betalingssysteem SEPA - per februari 2014 verplicht voor de landen in de Eurozone - klinken steeds meer zorgelijke geluiden. SEPA is ontwikkeld om de verwerking van binnenlandse en internationale betalingen te vereenvoudigen. De overgang naar dit systeem brengt echter met zich mee dat verouderde data en andere fouten, die door lokale oplossingen werden onderschept, straks niet meer worden gesignaleerd.

Experian, een organisatie die ondersteuning biedt bij het beheer van de risico’s en opbrengsten van commerciële en financiële beslissingen, heeft de invoering van SEPA nader onderzocht en daar een rapport over uitgebracht. Volgens Experian zal de invoering van het nieuwe systeem leiden tot betalingsfouten. De kosten per mislukte transactie worden begroot op ongeveer 50 euro. Een gemiddelde ‘error rate’ van één op acht, zo berekende Experian, komt neer op een kostenpost van 600.000 euro voor een organisatie die zaken doet met 100.000 bankrekeningen. Potentieel dreigt, zo wordt gesteld, een miljardenverlies. 

Jonathan Williams, Director Payment Strategies bij Experian: “Lokale oplossingen - die tot nu toe effectief waren – worden niet meer gebruikt in het nieuwe, gemeenschappelijke systeem. Het is dan ook belangrijk dat Europese bedrijven hun accountdata analyseren, fouten oplossen en de informatie omzetten naar de juiste SEPA-standaard. Op deze manier kunnen ze garanderen dat leveranciers, partners en medewerkers op tijd betaald krijgen wanneer de nieuwe regels van kracht worden.”

Hier moet tijdig mee worden begonnen. “Wanneer dit op het laatste moment aankomt, kunnen de SEPA-vereisten wel eens duur en storend worden” aldus Williams. Op haar website biedt Experian diensten aan om bedrijven hiermee behulpzaam te zijn. Zij zal dus waarschijnlijk gaan verdienen aan (de angst voor) de invoering van SEPA...

Lees hier het hele bericht in AutomatiserigGids.

Lees hier een uitgebreide blog van Arjan de Jong over de gevolgen van SEPA voor alle Europese bedrijven en de vereiste aanpassingen van administratieve systemen en software.

 

BRON: AutomatiseringGids


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

Els Prins donderdag 18 oktober 2012 14:44

Waar: laat beginnen zal tijd/geld/oponthoud/ergernis kosten
Waar: Nederlandse ondernemers lopen achter, zijn laat!
Waar: NU beginnen (in elk geval inventariseren) kan veel geld etc. schelen
Waar: er zijn aardig wat commerciele partijen die de euro-tekens al in de ogen hebben en je kunt zelf (met je bank en softwareleverancier) vaak al veel - zo niet alles - regelen.

Daarom: ga naar www.overopiban.nl (van De Nederlandsche Bank en onderschreven door betrokken belangenbehartigers als VNO-NCW en MKB-Nederland) voor informatie en de online Impact-Check waardoor je als ondernemer snel weet hoeveel werk het is en hoeveel tijd je ervoor moet rekenen!

Met vriendelijke groet,

Els Prins
Secretaris auteursrecht, betalingsverkeer, criminaliteit
VNO-NCW - MKB-Nederland
www.vno-ncw.nl en www.mkb.nl (dossiers sepa)

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.