NL EN

Internettoegang een mensenrecht

Uit een onderzoek van de BBC blijkt dat 87% van de ondervraagde mensen toegang tot internet als een fundamenteel recht beschouwt.

 

De BBC heeft het onderzoek laten uitvoeren onder 27.000 inwoners van 26 landen. In sommige landen – zoals Finland en Estland – wordt internettoegang als recht al benadrukt. Zo eiste de Finse regering vorig jaar van telecombedrijven dat aan alle 5 miljoen inwoners snel internet geleverd wordt.

Een fundamenteel recht tot internettoegang is niet gemakkelijk te verzoenen met zogenaamde 3 strikes-wetgeving zoals onlangs in Frankrijk werd ingevoerd.

 

Ook de Europese wetgever besteedt aandacht aan deze problematiek in de recente Richtlijn 2009/140 (onderdeel van de vernieuwde Europese telecomkader). Hierin staat dat als lidstaten maatregelen treffen die de toegang tot internet beperken, fundamentele rechten moeten worden geëerbiedigd (artikel 1 b). Volgens de richtlijn mogen maatregelen – zoals afsluiting van internet – alleen worden genomen als vooraf aan de burger een eerlijke en onpartijdige procedure wordt gegarandeerd (artikel 1 b).

  

Zie hier het bericht van de BBC, en hier het rapport.

 

BRON: BBC, CNN


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

sterenborg vrijdag 12 maart 2010 16:53

Eerder heeft o.a. Marcel van Kuijk, winnaar internetscriptieprijs 2008, hierover geschreven.

Zie hier: http://www.internetscriptieprijs.nl/downloads/scriptie_Van_Kuijk.pdf

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.