NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Internetredactie van HP/De Tijd kopieert reacties van NUjij

Internetredactie van HP/De Tijd kopieert reacties van NUjij

Mensen die reacties hadden geplaatst bij nieuwsberichten op de website NUjij.nl, vonden onlangs tot hun verbazing diezelfde reacties terug op de website van HP/De Tijd. De internetredactie van HP/De Tijd geeft nu toe dat ze de reacties van NUjij.nl kopieerde naar haar eigen website. Naar eigen zeggen ging het om een win/win situatie: HP/De Tijd meer interessante reacties, de reageerder een breder platform.


Op de website NUjij.nl kunnen gebruikers elkaar wijzen op interessante berichten op het internet. Vaak volgen daar vele reacties op van andere gebruikers, die soms leiden tot interessante discussies. HP/De Tijd zag deze reacties en vond sommige zo boeiend, dat ze gekopieerd werden naar de eigen website. Dat gebeurde handmatig, dus letterlijk copy-paste. Daarbij werd niet alleen de tekst overgenomen, maar ook de naam van de reageerder. Het gaat om enkele honderden berichten.

 

Buiten het feit dat het natuurlijk niet erg netjes is om reacties van een andere website te ‘stelen’ kleven er ook juridische problemen aan de handelwijze van HP/De Tijd. Op sommige reacties kan bijvoorbeeld auteursrecht zitten. Dat geldt natuurlijk niet voor een reactie als ‘wat een saai artikel’, maar een wat uitgebreidere post kan al snel auteursrechtelijk beschermd worden. Dat betekent dat HP/De Tijd deze tekst in principe niet mag overnemen. Ook privacy speelt een rol. De reageerders zien hun reactie namelijk compleet met gebruikersnaam terug op de website van HP/De Tijd, terwijl ze daar niet voor hebben gekozen.

 

Met het overnemen van de reacties handelt HP/De Tijd daarnaast waarschijnlijk in strijd met de algemene voorwaarden van NUjij.nl. Niek Stolker, degene die in het artikel 'ik ben een dief' verantwoordelijkheid neemt voor het kopieren van de reacties, geeft aan dat hij deze ‘natuurlijk’ niet gelezen heeft. Dat betekent echter niet dat hij niet gebonden is aan de voorwaarden.

 

Ongeacht deze juridische aspecten is het natuurlijk vooral nogal genant voor HP/De Tijd.

 

Lees hier het hele bericht

 

Door: Anke Verhoeven

BRON: webwereld


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (2)

stn woensdag 13 oktober 2010 17:19

Is het echt zo genant? Webwereld meldde in eerste instantie dat HP lukraak reacties kopieerde, maar het ging volgens de HP-post vandaag dus alleen om reacties onder Nujij-artikelen die HP zelf op Nujij gezet had. En Nujij biedt zelf nog geen manier aan om zijn eigen commentaren te linken. HP wilde kennelijk vooral zijn eigen lezers een plezier doen door zinnige reacties op een via-link ook onder hun gelinkte stuk te zetten.

Vergelijk je Nujij met een weblogplatform à la Wordpress, waar reacties eigendom kunnen zijn van degene die zo'n platform uitbaat, dan is het dus helemaal niet zo'n gekke gedachte om die reacties door te plaatsen. Alleen dus wel onhandig (want handmatig), en juridisch onjuist.

Jan Hopmans donderdag 14 oktober 2010 15:18

Is dit nou z'n probleem? Er wordt prima aangegeven van wie de reacties oorspronkelijk zijn. Juridisch ligt het misschien ander, maar het kan mij geen fuck schelen als ze mijn reacties kopiëren; Ik plaatst ze tenslotte om gelezen te worden.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.