NL EN

Intenetcensuur in Syrië

Afgelopen weekend lag het internet in Syrië, waar al lange tijd een burgeroorlog heerst, drie dagen lang plat voor de hele bevolking. Het hele land was afgesloten van het internet, en ook telefoonverkeer was praktisch onmogelijk. Internet-en telefoondiensten zijn wel eerder op slot gegaan in gebieden waar rebellen de overhand kregen (vorig jaar ook al eens in Syrië), maar een dergelijke totale blackout, waarbij alle internetverbindingen wegvallen, is ongekend. Concreet betekende dit voor de bevolking en rebellen dat zij op geen informatie konden delen met de rest van de wereld en met elkaar.

Volgens het Syrische regime waren “de terroristen” (ofwel de opstandelingen) verantwoordelijk voor de blackout. Zij zouden het gemunt hebben op de internetlijnen en een kabel hebben beschadigd. Waarschijnlijker is echter dat het regime het netwerk zelf heeft neergehaald om de communicatie tussen de rebellen te bemoeilijken, of omdat het regime een grootscheepse militaire actie voorbereidde. De blackout kwam namelijk precies op het moment dat de rebellen veel terrein hadden veroverd in Syrië. Het heeft er dan ook alle schijn van dat het een censuurpoging van Assad betrof om de oppositie de mond te snoeren.

Om de Syrische bevolking toch in staat te stellen met de buitenwereld te communiceren, besloot Google dit weekend om de dienst Speak2Tweet nieuw leven in te blazen. Speak2Tweet is een dienst van Google en Twitter waarmee mensen zonder internettoegang toch de mogelijkheid hebben om te tweeten. Zij kunnen via een telefoonverbinding bellen naar een aantal internationale nummers, waar zij vervolgens een boodschap kunnen inspreken. Deze gesproken boodschap – vandaar de naam “Speak2Tweet” –  wordt automatisch omgezet in een link, die door de Twitter-account @Speak2Tweet wordt geplaatst. Anderen kunnen de boodschap bovendien beluisteren door naar dezelfde internationale nummers te bellen. Speak2Tweet werd begin 2011 gelanceerd tijdens de blackout in Egypte. Op het hoogtepunt van de Arabische Lente werd ook dat land voor korte periode afgesloten van het Internet, inreactie waarop Google en Twitter Speak2Tweet lanceerden. Alhoewel Syrië tijdens de blackout ook kampte met ernstige telefoonstoringen, konden in ieder geval sommige mensen op deze manier hun stem laten horen.

Inmiddels is de internetverbinding in Syrië weer hersteld, maar het land is bijna drie dagen afgesloten geweest. Een dergelijke censuurpoging (ervan uitgaande dat het Syrische regime inderdaad achter de blackout zit) is onacceptabel. Hoe belangrijk de vrijheid van meningsuiting, en in het verlengde daarvan het belang bij een vrij en open internet is, is met de Arabische Lente wel aangetoond. Internetcensuur moet dan ook worden bestreden en de vrijheid van meningsuiting en  internetvrijheid (wereldwijd) gegarandeerd. Gelukkig zijn er initiatieven als Speak2Tweet. Het is echter te hopen dat dergelijke initiatieven in de (nabije) toekomst niet meer nodig zullen zijn.

BRON: The Next Web, Webwereld, NOS. Afbeelding: zoekmachine-marketing-blog.com


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.