NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Instagram treedt op tegen gebruik ‘insta’ en ‘gram’ in apps

Instagram treedt op tegen gebruik ‘insta’ en ‘gram’ in apps

Ontwikkelaars van apps als Instaweather, Instamessage en Luxogram hebben bericht gekregen van Instagram dat zij niet langer gebruik mogen maken van de woorden ‘insta’ en ‘gram’ in de naam van hun applicatie. Het bedrijf, sinds 2012 in handen van Facebook, heeft haar richtlijnen aangepast. Voorheen was het toegestaan om één van beide naamdelen te gebruiken: ‘insta’ of ‘gram’, maar niet beide.

App-ontwikkelaars die toegang willen (blijven) hebben tot de API (Appllication Programming Interface) van Instagram zullen nu beide termen moeten vermijden. Doen ze dit niet, dan handelen ze in strijd met de algemene voorwaarden van de API en zal Instagram geen gebruikslicentie (meer) voor de API verstrekken. Instagram hoopt hiermee de talloze applicaties die meeliften op het succes van de populaire foto-app een halt toe te roepen. Ontwikkelaars hebben 48 uur de tijd gekregen om de vernieuwde algemene voorwaarden te accepteren. Daarna krijgen ze een ‘redelijke periode’ om hun appnaam aan te passen. 

Instagram is niet het eerste bedrijf dat via de API de concurrentie buiten de deur probeert te houden. Eerder besloot Twitter al om de toegang tot de Twitter API te ontzeggen aan alternatieve apps van derden die meer dan een vastgesteld maximum aantal gebruikers hadden. Ook LinkedIn blokkeerde de API al eens voor enkele ontwikkelaars.

Dat Instagram nu via de API haar naam probeert te beschermen, zal niet geheel als een verrassing komen. Moederbedrijf Facebook toonde in 2012 al aan dat het hierin ver wil gaan, toen (tevergeefs) geprobeerd werd het woord ‘Book’ te registreren als merk. Facebook is in Amerika wel merkhouder van de merken ‘F’, ‘Face’, ‘FB’ en ‘Like’.

Overigens was Instagram niet de eerste app die het woord ‘insta’ gebruikte. Instapaper, een applicatie waarmee je webpagina’s kan bewaren om later te lezen, was ruim 2 jaar eerder beschikbaar voor de Kindle e-Reader. Instapaper maakt echter geen gebruik van de Instagram API en zal dus geen last hebben van het nieuwe, aangescherpte beleid.

Door: Nick Kruijsen

BRON: bright.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.