NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Impact Facebook-moord op kinderbescherming

Impact Facebook-moord op kinderbescherming

Afgelopen week is de Britse Peter Chapman veroordeeld tot 35 jaar cel voor de moord en verkrachting van de 17-jarige Ashleigh Hall. Zie hier voor het krantenbericht in de Telegraaf. De dader ontmoette het meisje vorig jaar via Facebook en nodigde haar uit voor een geheime date. Hij gaf zich daarbij uit voor een 17-jarige dj uit Leeds en plaatste een afbeelding van een fotomodel op zijn profiel. Uit politieonderzoek bleek later dat Chapman met meer dan 6000 meisjes contact heeft gehad via de vriendensite. Het ging hem daarbij voornamelijk om het verkrijgen van naaktfoto’s.

 

De Britse minister van Binnenlandse Zaken heeft naar aanleiding van de zaak, die inmiddels bekent staat als de Facebook-moord, gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de vriendensite om passende maatregelen te nemen. Volgens de  BBC heeft minister Johnson voorgesteld om een paniek-knop te installeren op de site waardoor gebruikers mogelijke kindermishandeling direct kunnen rapporteren. Britse kinderbeschermingsorganisatie’s zoals de Child Exploitation and Online Protection (CEOP) and de Kids Taskforce juichen het voorstel toe.

 

Facebook heeft gezegd de zaak te betreuren en heeft aangegeven mee te willen denken over passende maatregelen maar de site vindt de installatie van een paniek-knop op de hoofdpagina vooralsnog te ver gaan. Installatie op een andere plek is daarmee nog niet uitgesloten. Facebook heeft daarnaast aangegeven te werken aan een “robust reporting system” om kindermishandeling via de site tegen te gaan. Voor de ontwikkeling van het systeem hebben ze miljoenen rapporten naar aanleiding van vermeende kindermishandeling geanalyseerd.

 

Minister Johnson heeft in reactie op de ontmoeting met Facebook gezegd dat de voorgestelde maatregelen de potentie hebben om het Britse kinderbeschermingsbeleid  te transformeren. Daarnaast heeft hij ook nadruk gelegd op de bijzondere zorgplicht van de site ten aanzien van kinderscherming: “I emphasised that including the Ceop abuse reporting button on their site has the potential to transform child protection - and that the company should put this above all other considerations.In april praten de partijen over de verdere invulling van de maatregelen.

 

Geplaatst door Demet Yazilitas

BRON: BBC/De Telegraaf


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.