NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • “Ieder heeft het recht op toegang tot internet…”

“Ieder heeft het recht op toegang tot internet…”

D66 vindt dat de toegang tot internet als een grondrecht moet worden beschouwd. Op haar voorjaarscongres van afgelopen vrijdag werd het concept verkiezingsprogramma op dit punt dan ook gewijzigd.

De wijziging betreft een aanvulling op de paragraaf Internet: vrij en toegankelijk. Deze luidde als volgt:

Internet is een infrastructuur voor communicatie en interactie, waar (de meeste) informatie open en vrij toegankelijk is.

Privacy bescherming. D66 wil dat de privacy op internet wordt beschermd. Het vastleggen van surfgedrag, invullen van formulieren etcetera, dient beperkt te worden.

Tegen downloadverbod. D66 is tegen een downloadverbod. D66 wil de vrijheid op internet garanderen. D66 is dan ook tegen het “three-strikes-out- principe waarbij consumenten na drie vermeende inbreuken op het auteursrecht van het internet worden afgesloten.

Auteursrecht. D66 heeft tegelijkertijd wel oog voor het auteursrecht van makers. Een kleine aanvulling op het abonnementsgeld voor internet zou een inkomstenbron kunnen creëren waaruit auteursrechthebbenden kunnen worden vergoed.

Hoe de paragraaf zal worden herschreven, is mij niet bekend. Op de website van D66 kon ik hierover niets vinden.

Overigens was het bestuur van de partij in eerste instantie tegen het voorstel. Zij was bang voor het “gevaar van inflatie van het begrip grondrecht.” Uiteindelijk is de wijziging er dankzij een kleine meerderheid toch van gekomen; vooral het feit dat de Belastingdienst van mensen verwacht dat zij online aangifte doen, was voor de voorstanders een reden om de toegang tot internet als grondrecht te willen vastleggen.

Lees hier het bericht in de Volkskrant en hier een eerder bericht van Frederik Zuiderveen Borgesius over hetzelfde onderwerp.

BRON: de Volkskrant


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

Robert de Jong dinsdag 20 april 2010 12:10

"“gevaar van inflatie van het begrip grondrecht.”

Tja, eerst was er natuurlijk de deflatie, toen privacy niet als grondrecht werd beschouwd, nu is er een inflatie. Uiteindelijk is er altijd inflatie, kijk maar naar hoe filibusters en de moties van wantrouwen worden gebruikt in het politieke landschap. .

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.