NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • ICT megaprojecten tot mislukken gedoemd...

ICT megaprojecten tot mislukken gedoemd...

De vaste lezers van mijn blogs weten al dat ik met enige regelmaat iets roep over weer een groot mislukt ICT-project bij de overheid. Het mislukken van deze ICT-projecten, zoals het rekeningrijden en het EPD, is nu ook wetenschappelijk onderbouwd.  Bij zijn oratie aan de RU Groningen over innovatieve ICT betoogde hoogleraar informatiemanagement Albert Boonstra dat overheid en bedrijfsleven dergelijke megaprojecten niet moeten willen.

 

Volgens gegevens van de Algemene Rekenkamer kost het mislukken van grootschalige ICT-projectende samenleving jaarlijks ongeveer 7 miljard euro, tegen een investering van 19 miljard euro. Dit is een onverantwoord groot aandeel. Volgens Boonstra gaat het vaak al mis op het moment dat een dergelijk omvangrijk project wordt bedacht. Hij geeft het elektronisch patiëntendossier (EPD), dat onlangs na een lijdensweg van veertien jaar door de Eerste Kamer werd afgeschoten, als afschrikwekkend voorbeeld. ''De bedenkers van zo’n plan worden verleid door de technische mogelijkheden die er op dat moment zijn. Daardoor ligt de focus vanaf het begin op de techniek. Wat veel te laat aan de orde komt is: hoe stem je het af met de gebruikers?'' Zijn advies is niet in de val trappen van ''technologische en strategische vergezichten''. ''Je begint met het afstemmen met de gebruikers. De introductie van de techniek zou pas in het laatste stadium hoeven.''

En nu zien of zijn wijze woorden louter wetenschappelijk blijven, of ook daadwerkelijk toegepast zullen gaan worden. Want het niet meer opstarten van grootschalige ICT-projecten lijkt me geen optie, maar een slechts louter academisch advies.

Lees hier het hele bericht op Nu.nl

 

BRON: Nu.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.