NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • ICANN breidt toplevel domains uit

ICANN breidt toplevel domains uit

Vanaf januari gaat bij Icann het loket open voor iedere denkbare variant van '.com' of '.org', in welk schrift of welke taal dan ook, tegen betaling van $ 185.000 per stuk. Voor bedrijven die een 'nieuwe innovatieve manier zoeken om hun online-aanwezigheid vorm te geven.

Het Financieele Dagblad vroeg mij en een aantal andere deskundigen om commentaar.

Partij met diepste zakken wint

'Dit kan een hoop ellende veroorzaken. De partij met de diepste zakken wint. Dat is een soort inherente onrechtvaardigheid', zegt merkenrechtadvocaat Christiaan Alberdingk Thijm van kantoor Solv. Beter zou zijn om nieuwe domeinnamen stapsgewijs en gecontroleerd vrij te geven, vindt hij.

'Ondemocratisch'

De kosten maken een aanvraag des te hoogdrempeliger, verwacht ze. De aanvraag alleen al kost $ 185.000, daarbovenop komt nog eens een jaarlijkse belasting van $ 25.000 op het gebruik van het domein. 'Dit is zo duur dat het alleen interessant is voor een kleine club grote bedrijven. Wel hou je er gelukzoekers mee buiten de deur.'

Het plan van Icann is 'nogal ondemocratisch', vindt advocaat Alberdingk Thijm van kantoor Solv. 'Het probleem zit hem in de monopolieachtige positie van Icann. Die organisatie heeft een los verband met het Amerikaanse ministerie van defensie; dat heeft enige controle. Het is niet duidelijk wat er met de opbrengsten gaat gebeuren. Het roept het beeld op van een Fifa-achtige organisatie.'

Tegenover de BBC zei de Icann gisteren dat de kosten nodig zullen zijn om een rigoureuze toelatingsprocedure te kunnen betalen, waarbij kwaadwillende profiteurs worden geweerd. Alleen het instructieboek voor geïnteresseerden telt al 350 pagina's. Het gaat om een 'gruwelijk gecompliceerde procedure', vindt advocaat Hofhuis. 'Je moet bereid zijn een enorme bureaucratie op te zetten en het bijbehorende geld meenemen.' Icann reageerde gisteren niet op een verzoek om commentaar.

Lees hier het hele bericht.

BRON: Het Financieele Dagblad


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

Maarten Simon, SIDN dinsdag 21 juni 2011 10:56

Hoewel ICANN als organisatie zeker niet perfect is, is een vergelijking met de FIFA nogal bizar. Ja, ICANN is een in de VS gevestigde organisatie en heeft haar bevoegdheden gekregen van de Amerikaanse overheid. Het beleid binnen ICANN komt echter tot stand op basis van open discussies tussen alle stakeholders: partijen uit de domeinnaam- en ip-nummerwereld (registries en registrars), de internet industrie en internetgebruikers waaronder houders van intellectuele eigendomsrechten, commerciële en niet commerciële partijen en partijen die opkomen voor de rechten van de particuliere gebruiker en de overheden. Het werkt bottom up en is gericht op consensus besluitvorming. Deelname aan dit proces staat open voor eenieder en vindt plaats vanuit de hele wereld en er wordt veel werk gestoken in transparantie. Mede vanwege deze structuur van de organisatie heeft men er ook 6 jaar over gedaan om tot dit besluit te komen en is het applicant guidebook tot zo'n 350 bladzijden uitgedijd.

Duidelijk mag zijn dat ICANN bij een groot aantal aanvragen erg veel geld binnen gaat krijgen en na aftrek van de kosten voor de procedure en de totstandkoming nog heel wat over zal houden. Of dat nu wel of niet handig is, kun je je afvragen. Zeker is dat het echter niet in de zakken van de boardmembers zal verdwijnen aangezien die, buiten de voorzitter en de ceo, alleen hun kosten vergoed krijgen.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.