NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Huisartsen spannen rechtszaak aan tegen LSP/EPD

Huisartsen spannen rechtszaak aan tegen LSP/EPD

De onrust rond het Landelijk Schakelpunt (LSP, plaatsvervanger van het Elektronisch Patiënten Dossier) gaat door. Afgelopen maandag (4 februari) heeft de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) aangekondigd een bodemprocedure te beginnen tegen de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), de organisatie verantwoordelijk voor de invoering van het LSP. De VPH meent dat de bescherming van de gegevens in het LSP nog steeds onvoldoende is en dat met de invoering van het LSP het beroepsgeheim van huisartsen in gevaar komt.

 

Eind 2012 had de VPH al een kort geding aangespannen tegen vier grote zorgverzekeraars omdat de zorgverzekeraars van plan waren om een alleen contracten af te sluiten met huisartsen die zich bij het LSP zouden aansluiten, waar huisartsen voor een groot deel van hun inkomsten afhankelijk van zijn. Nadat het kort geding was aangespannen zegden de zorgverzekeraars toe dat aansluiting bij het LSP geen voorwaarde meer zou zijn, waarna de VPH van het kort geding afzag.

 

Herman Suichies, bestuurslid van de VPH, lichtte in een interview met Radio1 de redenen voor de rechtszaak toe. De voornaamste bezwaren van de VPH zien op de veiligheidsrisico’s vanwege onvoldoende beveiliging van het LSP en eventuele schending van het beroepsgeheim, omdat de huisartsen niet weten wie in de elektronische dossiers kijken en wat er met de informatie gebeurt. Ook heeft de VPH twijfels over de goedkeuring van het CBP voor het LSP; de VPH meent dat de patiënten niet voldoende geïnformeerd worden. Daarbij voelt de VPH zich buiten spel gezet omdat ze niet kan meepraten over het LSP. Meepraten mag pas als ze lid wordt van de VZVZ, en een voorwaarde voor lidmaatschap van de VZVZ is aansluiting bij het LSP. Een andere angst van de VPH  is dat de huisartsen die niet aan het LSP mee willen doen, uiteindelijk alsnog uit noodzaak mee zullen moeten doen omdat de VZVZ heeft aangekondigd alternatieve communicatiesystemen niet langer te zullen ontwikkelen of te onderhouden.

 

Edwin Velzel, directeur-bestuurder bij VZVZ, antwoordde op Radio1 dat de VPH maar tien procent van de Nederlandse huisartsen vertegenwoordigt, en dat als de VPH wil meepraten zich moet aansluiten bij de VZVZ. Omdat deelname aan het LSP niet verplicht is, ziet de VZVZ het nut van een rechtszaak niet in en is heeft dan ook vertrouwen in een goede afloop. De vereniging meent dat als er eenmaal begonnen wordt met het LSP alles op zijn plek zal vallen.

 

De invoering van het LSP is er met de tijd niet minder controversieel om geworden (zoals alleen al blijkt uit de vele blogs op deze website. Het is de vraag hoe de rechter hierover zal oordelen. Mocht de VPH gelijk krijgen, dan kan het zijn dat het LSP weer op losse schroeven komt te staan.

 

 

Auteur: Joost van Eymeren

 

 

UPDATE: Inmiddels heeft de Landelijke Huisartsen Vereniging, die wel is aangesloten bij het VZVZ, zich uitgelaten vóór invoering van het LSP. Het blijft echter de vraag hoe de rechter over het LSP zal oordelen naar aanleiding van de rechtszaak van de VPH en de eventuele gevolgen daarvan voor het LSP.

 

UPDATE 2: De Patiëntenfederatie NPCF heeft laten weten dat de huisartsen die niet mee willen doen met het LSP zelf met een alternatief moeten komen. De federatie vindt dat de keuze of medische gegevens uitgewisseld worden aan de patiënt moet zijn. Als patiënten willen dat hun gegevens uitgewisseld moeten kunnen worden, moet dit niet afhankelijk zijn van de beslissing van de huisarts om wel of niet mee te doen aan het LSP.

BRON: Radio1, Automatiseringsgids


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.