NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Hotfile aansprakelijk gesteld voor inbreukmakende user generated content

Hotfile aansprakelijk gesteld voor inbreukmakende user generated content

In de VS heeft de rechter geoordeeld dat filesharing-site Hotfile verantwoordelijk is voor het materiaal dat op hun servers wordt bewaard. Hotfile is een site waar user-generated content, zoals onder andere illegale kopieën van films, gedownload kunnen worden. Het is ongebruikelijk dat een dergelijke service provider aansprakelijk wordt gehouden, ondanks dat er geen kennis is van het inbreukmakende materiaal.

Paragraaf 512 van de Amerikaanse Digital Millennium Copyright Act (DMCA) stelt dat een service provider niet verantwoordelijk is wanneer er geen kennis is van het inbreukmakende materiaal en zolang illegaal materiaal na melding wordt verwijderd. Deze regeling komt overeen met artikel 6:196c BW, die vrijwaring geeft voor tussenpersonen die geen kennis hebben van hetgeen op hun servers wordt opgeslagen, en deze ook niet redelijkerwijs kunnen of moeten hebben. Hierbij is van belang dat ze geen bemoeienis hebben met de inhoud en gebruik maken van een notice and take down procedure.

Ondanks het feit dat Hotfile gebruik maakt van speciale accounts, waarmee belanghebbenden direct materiaal kunnen verwijderen, was de rechter van mening dat ze verantwoordelijk waren voor het inbreukmakende materiaal. Hotfile zou gebruikers aanmoedigen en in sommige gevallen zelfs betalen om inbreukmakende content te uploaden. Het hele businessmodel van Hotfile draait dus praktisch om het uploaden van inbreukmakend materiaal.

De auteursrechtenorganisatie Motion Picture Association of America (MPAA) ziet de recente overwinning als een mogelijk precedent voor de komende rechtzaak tegen Megaupload. Deze twee zaken verschillen echter op meerdere punten van elkaar. Zo is bij Megaupload bijvoorbeeld een strafzaak tegen de aanbieder Kim Dotcom gestart terwijl de zaak tegen Hotfile een civiele zaak was.

Daarnaast wordt het lastiger te bewijzen dat Megaupload de DMCA schendt. Hotfile deed dit door het financieel compenseren van gebruikers die populaire bestanden plaatsen. Het zal de vraag zijn of bewezen kan worden dat het plaatsen van inbreukmakende bestanden door Megaupload werd gestimuleerd. De Amerikaanse overheid zal moeten bewijzen dat het aantrekkelijk was voor gebruikers met een betaalde account om materiaal beschikbaar te stellen.

Auteur: Sarah Tobée

BRON: webwereld.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.