NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Hoge Raad: Staatsloterij misleidde consument

Hoge Raad: Staatsloterij misleidde consument

De Hoge Raad deed vorige week uitspraak op het cassatieberoep van de Staatsloterij en oordeelde dat de consument niet wist dat de Staatsloterij prijzen trok uit een pot waarin ook onverkochte loten zaten. De winstkansen waren dus kleiner dan de consument dacht. Daarom is sprake van misleiding. Dat andere loterijen het ook zo deden, zoals de Staatsloterij aanvoert, verandert dat niet. 

 

Achtergronden

De Staatsloterij zou in de periode 2000 t/m 2007 misleidende mededelingen hebben gedaan over het wel of niet gegarandeerd zijn van prijzen, de winkansen en het aantal gewonnen prijzen. Tot 1 januari 2008 heeft de Staatsloterij de grotere prijzen (€ 50.000 – € 100.000) niet alleen getrokken uit de verzameling van verkochte loten, maar uit een veel grotere verzameling van loten, het zogenoemde ‘universum’. Alle loten uit dit universum konden worden verkocht, maar slechts een gedeelte werd daadwerkelijk verkocht. De grootte van het universum is van 2001 tot 2008 opgelopen van 7,5 miljoen naar 18-21 miljoen loten. Per trekking werden ongeveer 3 miljoen loten verkocht.


De mededeling door de Staatsloterij aan het publiek in de periode van 2000 tot 1 januari 2008 over het aantal prijzen/winnaars hadden betrekking op de uit het universum te trekken prijzen, terwijl het aantal uit te keren prijzen veel lager was. De Staatsloterij adverteerde namelijk met ‘elke maand 20 winnaars’. Aangezien een gedeelte van die ‘winnende’ loten niet zijn verkocht, werden er in werkelijkheid geen 20 maar ongeveer 4 prijzen uitgekeerd. De winkans was dus in werkelijkheid kleiner dan de Staatloterij mededeelde aan het publiek.

HOGE RAAD

Bij de beantwoording van de vraag of een mededeling misleidend is, moet worden uitgegaan van de vermoedelijke verwachting van de gemiddeld geïnformeerde, omzichtige en oplettende consument tot wie de mededeling zich richt of die zij bereikt, oftewel ‘de maatman’. De Staatsloterij is bestemd voor het algemene publiek en daarom wordt de maatman in dat geval gevormd door de gemiddelde algemene consument. 


Volgens de Hoge Raad heeft het hof eerder terecht geoordeeld dat de gemiddelde consument niet verwachtte dat het ‘universum’ aanzienlijk groter was dan het aantal daadwerkelijk verkochte loten. De mededeling van de Staatsloterij was in ieder geval onvolledig volgens de Hoge Raad, nu daarbij niet was vermeld dat winnende loten niet uit het aantal verkochte loten werden getrokken, maar uit een veel groter aantal, namelijk uit het ‘universum’. De Staatsloterij had onvoldoende duidelijk gemaakt dat bij de staatsloterij de grotere prijzen tevens werden getrokken uit een universum dat bestond uit zowel verkochte als niet verkochte loten.

 

Zoals de Staatsloterij heeft benadrukt, is het meedoen aan de Staatsloterij geen doordachte handeling en spelen irrationele gedachten, emoties en gewoonten een belangrijke rol bij de beslissing om een staatslot te kopen. "Inherent hieraan is dat de gemiddelde consument niet de precieze winkansen zal berekenen. Bovendien kan de gemiddelde consument niet geacht worden tot het maken van een juiste kansberekening in staat te zijn. Het gaat dus om het gevoel dat de potentiële deelnemer/de gemiddelde consument had over de winkans. Dat gevoel is aanzienlijk positiever bij een loterij met 20 prijzen/winnaars uit 3 miljoen loten dan bij een loterij met 20 prijzen/winnaars uit 18-21 miljoen loten of, wat ongeveer hetzelfde is, 3 of 4 prijzen/winnaars uit 3 miljoen loten. Hieraan doet niet af dat de winkansen in beide gevallen minuscuul zijn. De gemiddelde consument, die geen precieze kansberekening zal (kunnen) toepassen, zal zich namelijk niet realiseren hoe klein de kansen in werkelijkheid waren."

 

De gewraakte mededelingen van de Staatsloterij waren volgens de Hoge Raad van materieel belang voor de beslissing van de gemiddelde consument om al dan niet mee te doen aan de Staatsloterij.


Ook de klachten van Stichting Loterijverlies heeft de Hoge Raad afgewezen. Het hof oordeelde terecht dat de Staatsloterij niet iedere maand de wettelijk voorgeschreven 60 procent van de inleg hoefde uit te keren. Het volstaat wanneer dit percentage in een jaar wordt gehaald, aldus de Hoge Raad.

 

De voorzitter van Stichting Loterijverlies heeft ondertussen aangegeven het inleggeld van 100.000 deelnemers te willen gaan terugvorderen. Dit arrest krijgt dus nog een vervolg.

 

Geschreven in samenwerking met Margo Kuijpers

BRON: rechtspraak.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (15)

paulien plette donderdag 5 februari 2015 09:16

heb een hele tijd meegedaan met staatsloterij hoop dat ik mijn geld ook terug krijg

Thom tem Veldhuijs donderdag 5 februari 2015 14:03

Ook ik speel al jaren maandljks mee met de Stastsloterij; dus ook in de periode 2000-2008. Het is bedroevend te vernemen dat ook een staatsgokbedrijf het niet zo nauw neemt met het totale inleggeld. Wellicht worden de vorstelijk beloonde en verantwoordelijke managers hiervoor aansprakelijk gesteld. Het zou even bedroevend zijn dat bij dergelijk misbruik van vertrouwen aangaande het trekkings-universum, de eis van Loterijverlies uiteindelijk "nietig" kan worden verklaard. Wel een hele interessante case. NB De Staatsloterij wenst ook geen enkele statistiek te verstrekken over de procentuele verdeling van winnaars die via 'losse verkoop' of 'internet' hun lot kochten; waarvan akte! MVG, Thom ten Veldhuijs

P.Volkers donderdag 5 februari 2015 20:25

Dit stukje uit het verweer van de staatsloterij:

De gemiddelde consument, die geen precieze kansberekening zal (kunnen) toepassen, zal zich namelijk niet realiseren hoe klein de kansen in werkelijkheid waren."

Dit slaat werkelijk alles! Dus kans op een prijs hebben we eigenlijk helemaal niet. En dan mogen ze onze kans nog een een heel stuk kleiner maken door vanaf 2000 te bedenken, nu laten we ook alle niet verkochte loten mee doen. Als Zij dat niet hadden besloten had hier nu misschien een miljonair op de bank gezeten, wie zal het zeggen!

Rene Arts vrijdag 6 februari 2015 11:59

Ik speel al jaren mee, ongeveer 25 jaar het hoogste bedrag wat we hebben gewonnen is enkele tientjes
Nu ik lees over de trekking ook van niet verkochte loten
zakt mij de broek af!!
Had dit niet van de staatsloterij verwacht dit is wat mij betreft niet de bedoeling geweest van alle mensen die meespelen of meegespeeld hebben.

C.G.Weijers vrijdag 6 februari 2015 13:26

vrijdag 6-2-2015

Dus als ik dit goed begrijp, is die hele staats loterij een oplichters bende, ten voordele van de staat .Dat zelfs de staat zijn burgers oplicht ,buiten de regering ,dat slaat echt alles .Ik speelde ook mee van ;2000t/m2007 Automatisch ,en mijn totale inzet was 1.925 Euro"s .Kan ik daar nog wat van terug verwachten .???Ik ben geen lid van die stichting,omdat ik niet wist dat die bestond .

C.G.Weijers vrijdag 6 februari 2015 13:30

Ik zou willen zeggen; KOOP GEEN STAATSLOTEN MEER ,MAAR DOE MEE MET DE POSTCODE LOTERIJ ZIJN WIJ OOK GAAN DOEN .

DIT IS DUS EEN OPROEP AAN ALLE STAATLOT KOPERS .....JE SPEKT HIER ALLEEN DE STAAT MEE , EN NIET JE ZELF .

J.Veit zaterdag 7 februari 2015 11:24

Het is inderdaad niet logies dat de staat zich hier aan schuldig maakt .
Ik wil mijn inleg over die periode terug ,hoe is de beste weg?

P. Puts zaterdag 7 februari 2015 13:42

Alles gaat om vertrouwen, vertrouwen in de staatsloterij, vertrouwen in het toezicht, vertrouwen op de notaris. Welke rol heeft deze persoon gespeeld bij deze trekkingen. Moeten wij in de toekomst vertrouwen hebben in deze mensen ?

h. GERRITSEN zaterdag 7 februari 2015 16:08

Wij hebben jaren deel genomen via de bank.Daarom ben ik het vertrouwen helemaal kwijt.

A. Verheij zaterdag 7 februari 2015 16:22

Ik speelde mee van 26/9/2005 t/m 2007,met een bedrag van 27,€ per maand. Ik hoop dat ik toch nog wat terugkrijgt!!!

van Heemstede Obelt maandag 9 februari 2015 14:28

Wij hebben jaren een staatslot gehad van de Staatsloterij wij hadden een automatische afschrijving ,Daarom meld ik mij aan voor een extra tegemoet koming van de Staatsloterij .Hoe kan ik mij daarvoor aanmelden

ank boogh maandag 9 februari 2015 20:32

Ik speelde al automatisch mee met mijn man sinds de jaren 90 en daarna medio 2007 opgezegd ! Vw geen prijs ,daarna tot nu toe elke mnd een los lot en gemiddeld een 1/3 een eigen geld of minder ,dus dom?

m. v/d heijden woensdag 11 februari 2015 12:14

wij spelen al jaren automatische mee.
daarom meld ik mij aan voor een extra tegemoet koming van de staatsloterij.
hoe kan ik mij daar voor aanmelden

Henkie vrijdag 13 februari 2015 00:34

Krijgen ze nu ook n boete,helpt natuurlijk niks .
Worden mensen vervolgd voor misleiding.
De Bonussen die Directie ect kreeg ,ook terugbetalen?
Wordt bij de controlerende instantie ook het bestuur ontslagen?
Je hoort er allemaal NIKS over .
Schandalig hoe Monopolies zo burgers uit kunnen buiten.

enno spaanderman zondag 15 februari 2015 21:32

Waar kan ik melden dat ik kansen heb gemist doordat de staatsloterij gedurende lange tijd ook de niet verkochte loten liet meedoen bij de trekkingen

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.