NL EN

Hoera! Het mobieltje is jarig!

Het is vandaag een gedenkwaardige dag. De mobiele telefoon is jarig en maar liefst 40 jaar oud geworden.

1214215138Mobiele"Joel, ik bel je met een 'echte' mobiele telefoon. Een draagbare handheld telefoon.'' Dat waren de eerste woorden van Motorola-uitvinder Martin Cooper op 3 april 1973 in het allereerste mobiele telefoongesprek. Het apparaat dat Cooper vandaag dus precies 40 jaar geleden gebruikte woog meer dan een kilo en verschilde nog niet echt van de lompe autotelefoons die toen al bestonden. Pas 10 jaar later werden de eerste exemplaren op de markt gebracht en in Nederland brak "het mobieltje" pas echt door in de jaren negentig, na de introductie van het GSM netwerk.

De "Joel" met wie Cooper belde was Joel Engel, die met gemengde gevoelens de woorden van Cooper zal hebben aangehoord. Engel was druk bezig om voor AT&T, een concurrent van Motorola, mobiele telefonie te ontwikkelen met als doel dit te monopoliseren. Gelukkig voor de marktontwikkelingen is dat niet gebeurd en leven we nu in een tijdperk waar de mobiele telefoon - of liever: smartphone - niet meer weg te denken is. Er wordt niet alleen mee gebeld, maar een groot deel van ons dagelijks leven (contacten met vrienden, internetten, bankieren, winkelen) vindt nu plaats met onze smartphone.

Cooper, inmiddels 84 jaar, vindt echter dat nog steeds niet alle mogelijkheden van de mobiele telefoon goed worden benut. Onlangs stelde hij in een interview met MobilizeMe:  "Het hele concept van data en mobiel computergebruik staat echt nog in de kinderschoenen''. Kortom: ook voor de mobiele telefoon begint het leven - althans volgens de uitvinder - kennelijk pas bij 40!

Lees hier het hele bericht in AutomatiseringGids.

Afbeelding: Mobile Cowboys

BRON: AutomatiseringGids en Mobile Cowboys


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.