NL EN

Hoe 'cloudier' hoe beter!

Vorige week verscheen onderstaande column van mijn hand op de website van de online accountant ter gelegenheid van de Nationale Accountancydag 2012.  

 

De opmars van automatisering en ‘online’ is al jaren aan de gang en heeft sinds het begin van deze eeuw een nieuwe dimensie gekregen: de cloud. Met recht is menig bedrijf in de wolken door deze nieuwe verschijning in ICT-land. De ‘cloud’ is het netwerk van computers en andere hardware, waarop bepaalde software voor een klant wordt gedraaid. De klant krijgt vanaf een externe locatie toegang tot dit netwerk via het internet. Hierdoor hoeft de klant, doorgaans een bedrijf, niet langer de benodigde hardware en software zelf aan te schaffen, maar kan deze ‘gehuurd’ worden.

Er zitten een aantal (financiële) voordelen aan deze manier van organiseren van de ICT voor een bedrijf. Zo kan een bedrijf veel kosten besparen op de aanschaf van de benodigde hardware en software.

Door middel van cloud computing hoeft een bedrijf niet meer zelf de hardware in de berging te hebben staan, noch de benodigde licenties af te sluiten met de verschillende aanbieders, deze zaken worden immers gehuurd bij de provider. Daarnaast kan de hoeveelheid opslagruimte die een bedrijf nodig heeft op de servers variëren en zal de beschikbare ruimte op eigen servers nooit exact aansluiten bij de behoefte. Doordat een provider van cloud computing meerdere klanten op hetzelfde netwerk heeft kan variabel met de beschikbare ruimte worden omgesprongen, waardoor dergelijke overschotten niet langer een probleem zijn. Bijkomend voordeel: de klant betaalt slechts voor hetgeen hij heeft gebruikt.

Naast het niet hoeven te investeren in hardware en software, valt er op langere termijn ook voordelen te behalen door cloud computing. In de ICT-wereld volgen veranderingen elkaar in hoog tempo op en verouderen zaken snel.

Door gebruik te maken van cloud computing hoeft een bedrijf niet langer zelf om de zoveel tijd de hardware en software te updaten, maar vormt dit een onderdeel van de service van een provider.

Daarnaast zit er een groot voordeel in de hoek van de arbeidszaken. Doorgaans zal ICT niet de core-business zijn van een bedrijf, maar slechts een noodzaak om de werkzaamheden binnen een bedrijf te kunnen uitvoeren. Door de ICT te ‘huren’ bij een provider kan het bedrijf kosten besparen op een voltallig ICT-team dat de hardware en software binnen een bedrijf onderhoudt. Hiervoor is namelijk de provider ingehuurd, die op dit gebied is gespecialiseerd. Zo valt op dit punt niet alleen kosten te besparen, maar tevens een kwaliteitsvoordeel te behalen.

Tenslotte heeft cloud computing als voordeel dat de werknemer niet langer is gebonden aan één plek, namelijk waar zijn computer staat, om gebruik te kunnen maken van de software en data die hij nodig heeft bij het uitvoeren van zijn werk. Bij cloud computing kan een werknemer vanaf verschillende locaties en zelfs met verschillende apparaten toegang krijgen tot het netwerk. Dit voordeel heeft er toe geleid dat cloud computing zelfs is overgeslagen naar de consumenten, zoals bijvoorbeeld de iCloud van  Apple, waarin voornamelijk muziek en foto’s worden opgeslagen, zodat deze vanaf iMacs, iPads en iPhones beschikbaar zijn.

Dus ik zeg: hoe ‘cloudier’ hoe beter!

Lees de column hier

BRON: deonlineaccountant.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

Jan de Wolk dinsdag 14 augustus 2012 13:03

"Hoe 'cloudier' hoe beter!" lijkt niet helemaal te rijmen met de recente opinie van de Art. 29 werkgroep over cloud computing: http://ec.europa.eu/justice/data-protection/article-29/documentation/opinion-recommendation/files/2012/wp196_en.pdf. Jammer dat die aspecten niet mee worden genomen in de column.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.