NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Historicus waarschuwt voor te agressieve handhaving van IE-rechten

Historicus waarschuwt voor te agressieve handhaving van IE-rechten

Bedrijven die afhankelijk zijn van de exploitatie van auteursrechten - zoals platenmaatschappijen, uitgevers en omroepen - lopen door hun agressieve tactieken het risico het publiek te vervreemden en hun intellectuele eigendomsrechten te ondermijnen. Dat stelt Adrian Johns, een historicus die bijna 400 jaar van piraterij en intellectueel eigendomsrecht heeft bestudeerd, in een OUT-LAW Radio podcast.

Johns stelt dat er
bijna een tendens is naar absolutisme, hetgeen ongelukkig is en uiteindelijk contraproductief zou kunnen werken. Het controleren, opsporen en uitbannen van piraterij zijn buitengewoon grote multinationale activiteiten geworden. Het potentiële probleem ligt erin dat deze industrieën grotendeels ongereguleerd zijn en de codes waarvan zij zich in het maatschappelijk veld bedienen nauwelijks worden gearticuleerd richting het publiek. Bovendien, zo stelt Johns, zijn er steeds meer aanwijzingen dat het handhaven van intellectuele eigendomsrechten te vaak botst met burgerlijke vrijheden. Hij signaleert een gevaar dat deze botsing uiteindelijk escaleert en adviseert de rechthebbenden van dat risico goed kennis te nemen. 

Lees hier het hele bericht en klik hier voor links naar de podcast en downloads. 

 

A. Johns, Piracy: The Intellectual Property Wars from Gutenberg to Gates, Chicago: University of Chicago Press 2010, 640 pagina’s,  ISBN: 0226401189, 9780226401188.

BRON: OUT-LAW


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.