NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Hirsch Ballin: lijst met geblokkeerde websites geheim houden

Hirsch Ballin: lijst met geblokkeerde websites geheim houden

 

Filteren is gewoon censuur, en daarmee basta!, zou professor Dommering zeggen.

 

Bits of Freedom bericht dat minister Hirsch Ballin de Nederlandse zwarte lijst met geblokkeerde websites strikt geheim wil houden. De minister schrijft in een brief aan de Tweede Kamer: “Het openbaar maken of worden van dergelijke lijsten of gedeeltes daarvan is zeker niet in het belang van de bestrijding van kinderpornografie op het internet.”

Dit betekent dus dat er niet alleen voor internetgebruikers wordt gekozen welke sites niet bekeken mogen worden. Het is voor internetgebruikers ook nog erg lastig om te zien welke sites verboden zijn verklaard. Websites worden overigens verboden verklaard zonder dat burgers daar democratische controle op kunnen uitoefenen.

 

Ot van Daalen van Bits of Freedom merkt op dat het openbaar maken van een lijst met vindplaatsen van kindermisbruik inderdaad onwenselijk is. Maar dat neemt niet weg dat een gebrek aan transparantie de controle op de samenstelling van de lijst bemoeilijkt. Deze controle is met name van belang om 'function creep' te voorkomen. Het risico bestaat namelijk dat het internetfilter, eerst nog bedoeld om sites met seksueel kindermisbruik te blokkeren, wordt uitgebreid naar ander materiaal, aldus Van Daalen. Hij pleit er dan ook voor om niet te filteren, maar het probleem zelf aan te pakken: afbeeldingen verwijderen en distributeurs straffen.

 

Onderzoek door andere onder andere Stol en Kaspersen heeft uitgewezen dat het heilzame effect van filteren zeer twijfelachtig is. Ik zou dus zeggen dat Bits of Freedom het bij het rechte eind heeft.

 

Zie hier het bericht van Bits of Freedom, en hier de brief van de minister.

 PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.