NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • "Het nieuwe rijk gaat verder dan u denkt"

"Het nieuwe rijk gaat verder dan u denkt"

"Nieuw reisdocument aangevraagd? Heeft u onlangs een nieuw paspoort of Nederlands identiteitsbewijs aangevraagd? Zijn daarbij uw vingerafdrukken opgeslagen in de centrale database? Lees dan deze folder en laat nu kosteloos uw Burger Service Nummer aanbrengen"

Jawel: Volgens deze folder kan je nu jouw eigen Burger Service Nummer op je linkeronderarm laten tattoeëren (en als je geen linkerarm hebt, mag het ook je rechterarm zijn). "Doordat u hiermee nog eenvoudiger geïdentificeerd kunt worden vergroot dit uw gemak o.a. aan de balie en bij internationale vluchten."

Maar wees gerust, het is niet echt. De brochure is de afgelopen dagen bij een onbekend aantal inwoners van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en mogelijk ook Zwolle en Bussum in de brievenbus gedaan. (Wie nog een exemplaar over heeft, ik houd me aanbevolen). Het ministerie van Binnenlandse Zaken is er niet over te spreken en noemt de actie smakeloos. Onder meer omdat de folder associaties op zou roepen met de Holocaust. In de Tweede Wereldoorlog kregen joden in Duitse concentratiekampen ter identificatie een nummer op hun onderarm getatoeëerd. Een woordvoerder laat weten het ministerie er niet van is gediend dat de suggestie wordt gewekt dat de overheid zich inlaat met dergelijke vormen van identificatie. 

Het is bij het ministerie nog onbekend wie de brochure heeft verspreid, maar er gaan geruchten dat het een project is van een groep kunstenaars, gevestigd in het oude Volkskrant-gebouw aan de Wibautstraat 150 te Amsterdam. De website www.hetnieuwerijk.nl (uit de lucht op dit moment) blijkt namelijk geregistreerd te zijn op dit adres.

Het ministerie beraadt zich nog over juridische stappen. Voor zover ik kijk op de zaak heb, lijkt mij een "ex parte" verbod in beginsel niet onmogelijk. Zo zie ik bijvoorbeeld wel overeenstemmingen met de Kamer van Koophandel-beschikking. Zo is hier de vormgeving vrijwel identiek aan die van overheidsfolders, en bovendien wordt zo goed als hetzelfde logo gebruikt. Dit is in beginsel niet toegestaan op het gebied van (i) auteursrecht, (ii) handelsnamenrecht, en misschien zelfs (iii) merkenrecht.

Lees hier het bericht.

Update: de website is weer online. De brochure blijkt afkomstig van het initiatief "2 Plus 2 Makes 4". Het initiatief is tegen de opslag van vingerafdrukken.

Update II: Staatssecretaris Bijleveld heeft aangegeven aangifte te doen tegen de folder. De folder wekt de indruk van de overheid afkomstig te zijn en roept associaties op met de Holocaust. Ik neem aan dat ze de aangifte dus baseert op smaadschrift (art. 261 WvSr). Lijkt mij eerlijk gezegd wat overdreven. Ik zie dan wel iets in een "Reisbureau Rita" verweer: ook uitspraken die ’schokken, aanstoot geven of verontrusten’ kunnen door de vrijheid van meningsuiting worden beschermd.

BRON: nrcnext.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (11)

Ganja dinsdag 24 november 2009 16:25

Er zit een kleine spelfout in het bericht, "Het ministerie van Binnenlandse Zaken is er niet over te spreken en noemt de actie smakelijk." (smakeloos)

Een goede actie maar daar zullen ze bij het ministerie waarschijnlijk niet mee eens zijn ;)

Ganja dinsdag 24 november 2009 16:28

Sterker nog, het is smakeloos dat wij als burger op voorhand al als crimineel worden beschouwd met die hele vingerafdrukhetze! Als er iemand hier zich als nazi gedraagt is het de overheid wel!

Wouter dinsdag 24 november 2009 16:31

Beste Ganja,

Dank voor de oplettendheid. Ik heb het uiteraard direct aangepast.

Groet,
Wouter

Jaya dinsdag 24 november 2009 20:09

Wat pas smakeloos is dat de overheid onze vrijheden steeds meer inperkt met maatregelen als vinbgerafdrukken in het paspoort, een big brother kastje die in de toekomst in iedere auto geplaatst gaat worden, verplichte ID op zak, het elektronisch patienten dossier etc etc
Ik ben het helemaal eens met Ganja, de grootste nazi is de overheid zelf.

monq dinsdag 24 november 2009 21:36

Goede actie ! Al gaat het wel tot (of over) het randje. Laat mensen maar eens goed nadenken over de ID plicht, vingerafdrukken etc. Waarschijnlijk zal deze ludieke actie veel wrevel oproepen bij het publiek dat denkt dat de overheid altijd het beste met je voor heeft.. en dat lijkt me nu net de bedoeling. Vrijheid huist in annonimiteit zou ik zeggen.

hendrik woensdag 25 november 2009 09:36

Hulde voor de organisatoren. Ik zal mijn vingerafdruk nooit in die database laten opnemen, desnoods schuur ik mijn vingertoppen kaal. Combinatie van verplicht ID op zak, chip en vingerafdruk in het ID vindt ik een ernstige aantasting van mijn privacy. Ik hou niet van die 'spontane' acties van de Nederlandse overheid. Denk aan Jacobus Lambertus Lentz die in vlak voor de 2e wereldoorlog een nieuw persoonsbewijs liet ontwikkelen. Mede door dit persoonsbewijs zijn duizenden in de hand van de bezetter gevallen en vermoord.
Het kwaad krijgt zijn kans omdat mensen weigeren na te denken over de gevolgen van hun daden....

Wouter woensdag 25 november 2009 13:30

Allen bedankt voor jullie reacties.

Het is inderaad nog maar de vraag in hoeverre het registreren van vingerafdrukken in overeenstemming is met de Wet bescherming persoonsgegevens én Europees recht. Immers mogen persoonsgegevens niet verder worden verwerkt op een wijze die onverenigbaar is met de doeleinden waarvoor ze zijn verkregen. De vingerafdrukken worden verzameld met het oog op identificatie en de verdere uitvoering van de nieuwe Paspoortwet. Ik zet hierbij overigens al mijn vraagtekens of het wel noodzakelijk om je vingerafdruk in een paspoort op te nemen. Daarnaast heb ik mijn zorgen bij de mogelijkheid voor opsoringsdiensten om deze gegevens te doorzoeken. En mijn grootste zorg: Er is geen garantie dat de wet in de toekomst niet wordt opgerekt en de gegevens voor andere doeleinden worden gebruikt...

Ine donderdag 7 januari 2010 22:50

Beste Wouter,

Inmiddels is het een poosje geleden dat je dit bericht hebt geplaatst, maar de zorgen die je uit, zijn nog altijd levensgroot aanwezig. Heb je nieuws? Weet je raad voor mensen die binnen afzienbare tijd hun paspoort zouden moeten verlengen? Of voor mensen die hun kinderen willen beschermen tegen deze schending van privacy?

Nog een foutje in update II: baseerd moet baseert zijn.

Fijn dat er zoveel mensen blijken te zijn die de vergelijking tussen WO II en Nederlandse trend niet ontgaat.

Wouter vrijdag 8 januari 2010 09:40

Beste Ine,

Dank voor je reactie. Op dit moment heb ik geen ander nieuws. Houd de weblog (evt. via de nieuwsbrief of twitter) in de gaten voor nieuwe berichten.

Groet,
Wouter

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.