NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Het individu steeds vaker doelwit cybercriminaliteit

Het individu steeds vaker doelwit cybercriminaliteit

Afgelopen vrijdag 19 april verscheen er een artikel in Het Parool met de titel “Vaker gehackt dan fiets gejat”. Dat tegenwoordig de kans op een gehackte computer groter is dan dat je fiets gestolen wordt, blijkt onder meer uit het onderzoek Slachtofferschap in een digitale samenleving, uitgevoerd door NHL Hogeschool in samenwerking met de Politieacademie. Uit dit onderzoek bleek eveneens dat e-fraude tweemaal zo vaak voorkomt als zakkenrollen: afgelopen jaar werd 1 op de 8 Nederlanders doelwit van internetcriminaliteit.

Dit zijn gezien de huidige digitale samenleving naar mijn mening niet zulke opzienbarende uitkomsten. Wat te meer opzienbarend is, is het gegeven dat politie de omslag van analoog naar digitaal – aldus lector cybersafety Wouter Stol – (nog) niet gemaakt heeft. Dit wordt pijnlijk zichtbaar nu steeds meer alledaagse ‘straatcriminaliteit’ zich verplaatst naar het digitale domein. Er blijkt door politie voornamelijk gefocust te worden op grote internetcriminelen waarbij de (eveneens noodzakelijke) focus op kleine criminelen uit het oog verloren wordt. Gevolg hiervan is dat de politie op dit moment niet goed weet hoe deze kleine criminelen aangepakt moeten worden, hetgeen resulteert in de cijfers zoals deze kenbaar worden uit het onderzoek van de NHL Hogeschool en de Politieacademie. 

Toch is het allerminst vreemd dat ook criminelen zich meer en meer verplaatsen naar het digitale domein. Immers, overal waar succesvolle toepassingen bestaan, bestaat ook criminaliteit – aldus hoogleraar Bestuurskunde aan de TU Delft, Michiel van Eeten. Hoe meer waarde de toepassing, hoe meer misbruik er wordt gemaakt.  Anno 2013 vereist dit echter wel een zekere mate van technische kennis maar ook hier weet ‘de crimineel’  iets op te verzinnen. Tegenwoordig bestaan er naar verluid zelfs eBay-achtige websites waar criminele dienstverlening ten behoeve van cybercriminaliteit wordt aangeboden.

Hoe kan het individu zich het beste wapenen tegen cybercriminaliteit? Het Parool verschaft een aantal handige tips:

1.     Controleer aan wie je via internet persoonlijke gegevens verschaft.

2.     Verander regelmatig je wachtwoord (ik zou in additie willen zeggen: gebruik een wachtwoord waarin een combinatie van letters, hoofdletters en cijfers gemaakt is).

3.     Wanneer een ‘s’ volgt achter http betekent dit dat gebruik gemaakt is van een beveiligde verbinding.

4.     Maak gebruik van antivirusscanners en firewalls (en belangrijker wellicht: houd ze up-to-date).

5.     Maak geen gebruik van hyperlinks in verdachte e-mails (of e-mails afkomstig van verdachte adressen).  

NB Enigszins ironisch vond ik het overigens wel om enkele pagina’s verder het artikel “Mobiel Gwennette Martha niet te kraken” tegen te komen.  

Door: Merel Rondhuis

BRON: Het Parool


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.