NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • GroenLinks verlangt stopzetting vingerafdrukken databank

GroenLinks verlangt stopzetting vingerafdrukken databank

Gisteren las ik het hilarische bericht dat burgemeester Wolfsen van Utrecht niet begrijpt waar de commotie over de vingerafdrukken databank vandaan want, zo werd het geciteerd in het Utrechts Nieuwsblad, “Vingerafdrukken zeggen in het geheel niets over iemands persoonlijkheid, dus zijn ze niet persoonlijk.” Tsja, dat is een waarheid als een koe, maar ik hoef de lezers van onze weblog waarschijnlijk niet uit te leggen waarom Wolfsen zich hiermee onsterfelijk belachelijk heeft gemaakt.

 

Gelukkig getuigen enkele volksvertegenwoordigers van meer realiteitszin. Stelden D66 en de VVD in het Europarlement al kritische vragen over het bewaren van vingerafdrukken, nu is het de beurt aan Tofik Dibi van GroenLinks om schriftelijke vragen te stellen aan minister Donner van Justitie.

 

Tofik Dibi wijst vooral op de gevaren van identiteitsfraude. Hij voorspelt dat identiteitsfraude het delict van de toekomst is. Verder wijst hij er op dat het CBP zeer kritisch is, en brengt hij nogmaals het vernietigende rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) onder de aandacht. Ik blogde al eerder over dit rapport waarin de rapporteur tot keiharde conclusies komt over de nieuwe Paspoortwet (waarvan de opslag van vingerafdrukken deel uit maakt). Het wetgevingsproces was ondemocratisch en niet transparant. Privacyrechterlijke bezwaren zijn structureel gebagatelliseerd en het gevaar voor identiteitsfraude is niet onderkend.

 

De reactie van Donner op het rapport van de WRR (naar aanleiding van vragen het PvdA) is wel heel onbevredigend: het betreft “slechts een bericht”, geschreven door derden, aldus onze Minister. Het gaat hier om de wetenschappelijke adviesraad van de regering die een rapport heeft geschreven dat 158 bladzijden telt. Dat kan toch niet serieus worden afgedaan door een lid van de regering als zijnde “slechts een bericht, afkomstig van een derde”?

BRON: Webwereld


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.