NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Google wint zaak in Spanje: Youtube is een host

Google wint zaak in Spanje: Youtube is een host

Op de officiële Google blog wordt gemeld dat Google een rechtzaak heeft gewonnen in Spanje. Het federale hof in Madrid heeft beslist dat Youtube niet aansprakelijk is voor auteursrechteninbreuk door Youtube-gebruikers. De Spaanse omroep Telecinco had Google aangeklaagd met het argument dat het Google-dochter Youtube zelf auteursrechteninbreuk pleegt.

 

De uitspraak is niet heel verrassend. Artikel 14 van de Europese E-Commercerichtlijn schrijft namelijk voor dat Online Service Providers zoals Youtube (onder bepaalde omstandigheden) niet aansprakelijk zijn voor content die gebruikers uploaden. Youtube is een host (het slaat content op voor gebruikers), en voldoet aan de verplichting om content te verwijderen nadat een rechthebbende daarom verzoekt. De Spaanse rechter had dus eigenlijk niet anders kunnen beslissen.

 

Enkele maanden terug werd in de Verenigde Staten een vergelijkbare uitspraak gedaan: Youtube krijgt daar volledige bescherming van de zogenaamde safe harbour provisions van de Digital Millenium Copyright Act (DMCA). De Europese E-Commercerichtlijn is grotendeels een kopie van de DMCA.

 

Toch vinden niet alle Europese rechters dat het voor de hand ligt dat sites als Youtube vrijuit gaan in dit soort zaken. Zo werd Google eerder dit jaar in Italië strafrechtelijk (!) veroordeeld voor een filmpje dat op Youtube stond. In Frankrijk hebben rechters een paar keer beslist dat een met Youtube vergelijkbare site – Dailymotion – aansprakelijk is voor content die gebruikers plaatsen. In andere Franse vonnissen wordt echter weer de lijn van de Spaanse (en de Amerikaanse) rechter gevolgd.

 

Lees hier het bericht op de Google blog.

 

Mocht iemand het vonnis of een persbericht van de rechter in Madrid hebben dan horen we dat graag.

BRON: Google European Public Policy Blog


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.