NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Google treedt op als politieagent

Google treedt op als politieagent

Zoekmachine Google gaat maatregelen nemen die het gebruikers moeilijker moeten maken om websites te vinden die auteursrechten schenden. Dat maakte Google vorige week bekend.

Naarmate een bepaalde site vaker materiaal heeft moeten verwijderen in reactie op zogenaamde Notice and Takedownverzoeken (NTD), zal Google deze site lager ranken in de zoekresultaten. Hoeveel NTD-verzoeken er met betrekking tot een bepaalde website moeten worden gedaan voordat Google de indexering van de betreffende sites aanpast, wordt uit het bericht van Google niet duidelijk. De maatregel is een reactie op het grote aantal meldingen dat Google dagelijks binnenkrijgt en moet ervoor zorgen dat gebruikers makkelijker legale en goede bronnen kunnen vinden:

Sites with high numbers of removal notices may appear lower in our results. This ranking change should help users find legitimate, quality sources of content more easily.”

Naar mijn mening is het betreurenswaardig dat een dienst als Google zich genoodzaakt voelt de natuurlijke zoekresultaten te beïnvloeden door bepaalde sites, die veel NTD-verzoeken ontvangen, lager te ranken. De maatregel beperkt in belangrijke mate de vrijheid om informatie te ontvangen. De maatregel zal er immers toe leiden dat zoekresultaten minder zullen worden getoond op basis van relevantie (de mate waarin zij overeenstemmen met de opgegeven zoekwoorden), maar in plaats daarvan worden weergegeven op basis van “wenselijkheid”.

Zoals Google zelf ook schrijft, is het voor internettussenpersonen veelal onmogelijk om vast te stellen of een melding van auteursrechtinbreuk gegrond is:

Only copyright holders know if something is authorized, and only courts can decide if a copyright has been infringed; Google cannot determine whether a particular webpage does or does not violate copyright law.”

Om precies die reden ligt het niet op de weg van internettussenpersonen (zoals Google) om, in plaats van de neutrale dienstverleners die zij zijn, op te treden als “poortwachters” of “politieagenten” op het internet.

Bovendien is niet uit sluiten dat volstrekt legale websites als gevolg van de maatregel lager in de lijst met zoekresultaten terecht zullen komen. Te denken valt aan User Generated Content sites (zoals Flickr, Yahoo, Facebook, Twitter of Google’s eigen YouTube), waarop gebruikers informatie kunnen plaatsen en uitwisselen. Dergelijke sites, die slechts een platform bieden voor het uitwisselen van informatie, zullen mogelijk de dupe worden van de door Google aangekondigde maatregelen. Dit terwijl veel van zulke websites goedwerkende (NTD-) mechanismen hebben ontwikkeld om inbreukmakende content snel en effectief te verwijderen.

Hoe de maatregel in de praktijk uitwerkt, valt te bezien. Een klein pluspuntje is dat Google de mogelijkheid zal bieden om “counter-notices” te doen:  “[…] we’ll continue to provide "counter-notice" tools so that those who believe their content has been wrongly removed can get it reinstated. We’ll also continue to be transparent about copyright removals.”

 

BRON: Nu.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

Alfred dinsdag 14 augustus 2012 03:28

De eerste die copyrights schendt is Google zelf.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.