NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Google's wifi-sniffen verschillend aangepakt door privacyautoriteiten

Google's wifi-sniffen verschillend aangepakt door privacyautoriteiten

Al enkele malen eerder berichtten wij over nationale privacywaakhonden die Google op de vingers tikten voor het onderscheppen van wifi-verkeer door de Google Street View auto’s.

 

De auto’s die voor Google Street View foto’s maakten, verzamelden ten behoeve van de dienst niet alleen de namen van WLAN-netwerken, MAC-adressen en de gebruikte encryptie. Ook het WiFi-verkeer (payload data) dat via onbeveiligde netwerken wordt verzonden, is uit de lucht geplukt en opgeslagen.

 

Vele nationale privacy-autoriteiten startten een onderzoek naar de handelwijze van Google, met sterk wisselende gevolgen. Zo stelden de Britse en Canadese privacywaakhonden een grove schending van de privacywetgeving vast, maar besloten gek genoeg om geen boetes op te leggen. Google kwam weg met een waarschuwing.

 

De Franse privacywaakhond (Cnil) oordeelde onlangs dat Google niet alleen de privacywetgeving heeft geschonden, maar zich daarmee ook op oneigenlijke wijze een dominante positie op de markt voor locatiegegevens heeft verworven. Het sniffen van wifi-netwerken heeft namelijk een enorm effectieve locatiedatabase opgeleverd. De boete die Cnil oplegt zal Google echter geen pijn doen. De boete  bedraagt namelijk slechts 100.000 euro.

 

Opvallend is bovendien dat Cnil Google gesommeerd heeft om de verzamelde gegevens van Franse burgers te bewaren voor verder onderzoek. Dit terwijl privacyautoriteiten in andere landen Google juist gevraagd hebben om de gegevens te verwijderen.

 

Het CBP in Nederland is overigens nog bezig om de kwestie te onderzoeken.

 

De gang van zaken omtrent het wifi-sniffen door Google illustreert de zorg die Eurocommissaris Reding onlangs uitte over de gefragmenteerde aanpak van dit soort privacyschendingen. Zij benadrukte in een speech het belang van handhaving van de bescherming van persoonsgegevens. Wanneer de nationale privacyautoriteiten samenwerken kunnen privacyschendingen die zich op internationale schaal voordoen beter en sneller aangepakt worden. Om dat mogelijk te maken moeten de bevoegdheden van de nationale privacyautoriteiten versterkt en geharmoniseerd worden.

 

Lees de hele speech van Reding hier

BRON: Webwereld


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.