NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Google op de vingers getikt voor afluisteren wifi-netwerken

Google op de vingers getikt voor afluisteren wifi-netwerken

Steeds meer nationale privacywaakhonden worden wakker waar het gaat om het afluisteren van wifi-verkeer door de Streetview auto’s.

 

Google bekende eerder dit jaar dat de Streetview auto’s niet alleen panoramabeelden van de omgeving maken, maar ook WLAN-netwerken scannen terwijl ze door de straten rijden. Dat deden de auto’s met het doel om de locatiegebaseerde diensten te verbeteren. Daarmee stelt het bijvoorbeeld de mobiele uitvoering van Google Maps in staat lokale restaurants te vinden of routebeschrijvingen samen te stellen.

 

Het feit dat ook het verkeer van onbeveiligde wifi-netwerken afgeluisterd blijkt te zijn door de auto’s bestempelt Google als een foutje. Het was niet de bedoeling dat die gegevens verzameld werden en deze zijn ook nooit gebruikt volgens Google. Het gaat om bijvoorbeeld e-mails, e-mailadressen, gebruiksnamen, wachtwoorden, persoonsnamen en telefoonnummers, en zelfs gevoelige gegevens als medische informatie.

 

Voor dit ‘foutje’ is Google reeds op de vingers getikt door de bevoegde autoriteiten in Duitsland en Zuid-Korea. Nu zijn ook Canada en Spanje tot de conclusie gekomen dat Google de privacywetgeving geschonden heeft.

 

Waar Spanje van plan is een boete (tot maximaal 300.000 euro) op te leggen aan Google, heeft de Canadese toezichthouder besloten om geen maatregelen te nemen tegen Google. Dit mag verbazen, aangezien hetgeen Google doet wel als een "serious violation of Canadians' privacy rights" wordt bestempeld. Het feit dat slechts gewaarschuwd wordt, heeft dan ook geleid tot veel protest onder verschillende belangengroepen.

 

Lees hier en hier meer over de berispingen.

 

Door: Anke Verhoeven

BRON: Webwereld en The Guardian


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.