NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Google mogelijk voor de Amerikaanse rechter

Google mogelijk voor de Amerikaanse rechter

De Federal Trade Commission (FTC), een Amerikaanse toezichthouder, startte in juni 2011 een onderzoek naar de technologie van de zoekmachine van Google. Dit onderzoek moest uitwijzen of Google misbruik maakt van haar machtspositie door het manipuleren van de zoekresultaten van haar zoekmachine. Door concurrenten wordt Google ervan beschuldigd dat zij de algoritmen die de zoekresultaten produceren zo aanpast dat de kans dat een link naar een concurrent boven in de lijst van zoekresultaten verschijnt wordt verkleind. Google ontkent dat zij haar concurrenten benadeelt door de zoekresultaten van haar zoekmachine te manipuleren.

In de Verenigde Staten heeft Google een marktaandeel van 66 procent, zo blijkt uit een bericht van comScore. Hierna volgt Microsoft met 15 procent en Yahoo! met 13 procent. Ook in Nederland staat Google bovenaan op de ‘zoekmachinelijst’. Volgens cijfers van het RMI en iProspect heeft Google met zijn zoekmachine een marktaandeel van 93 procent, gevolgd door Yahoo en Vinden met 3 procent en tenslotte Bing met 1 procent.

De New York Times schrijft dat de FTC nu een advocaat in de arm heeft genomen. Dat er een advocaat is ingeschakeld betekent niet noodzakelijkerwijs dat er ook een rechtzaak komt, zo laat Richard Feinstein, directeur van de Federal Trade Commission’s Bureau of Competition weten. Hij zegt dat een beslissing over het aanspannen van een rechtszaak pas aan het einde van het onderzoek komt, op dit moment is het onderzoek van de FTC nog niet afgerond. De beslissing over het aanspannen van een rechtszaak kan dus nog maanden op zich laten wachten.

Ook in Europa is een onderzoek gaande naar machtsmisbruik door Google. Dit onderzoek is in februari 2010 gestart naar aanleiding van klachten bij de Europese Commissie van drie kleine bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. In december 2010 is het onderzoek uitgebreid naar aanleiding van klachten van bedrijven uit Duitsland en van Microsoft. De klachten in dit onderzoek zijn ook gericht op het misbruik van de machtspositie van Google door het manipuleren van de zoekresultaten van de zoekmachine.

Mogelijk komt de Europese Commissie dit jaar met het Statement of Objections, een rapport met daarin de klachten over het machtsmisbruik van Google, zo meldt de Financial Times. Het gerucht is dat dit rapport meer dan 400 pagina’s zal bevatten. Google heeft dan ongeveer twee maanden om op het rapport te reageren.

Auteur: Rosalie Heijna

BRON: nu.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.