NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Google kiest voor geografisch filters op eigen dienst

Google kiest voor geografisch filters op eigen dienst

De wijzigingen, die Google in haar Privacy Policy heeft doorgevoerd, hebben voor veel aandacht gezorgd (zie hier). Een maand eerder heeft Google echter een andere wijziging doorgevoerd, een wijziging die - naar mijn mening – niet bij Google past. Google gaat de country-code top level domain van haar blogdienst Blogger aanpassen. De domeinnaam [blognaam].blogspot.com wordt na de wijziging doorgelinkt naar bijv. [blognaam].blogspot.com.nl.

De vraag is: waarom? Google’s antwoord:

“A: Migrating to localized domains will allow us to continue promoting free expression and responsible publishing while providing greater flexibility in complying with valid removal requests pursuant to local law. By utilizing ccTLDs, content removals can be managed on a per country basis, which will limit their impact to the smallest number of readers. Content removed due to a specific country’s law will only be removed from the relevant ccTLD.

Google’s antwoord lijkt wellicht redelijk te klinken, maar is dit ook werkelijk zo? Google verwijdert weliswaar geen content op de blogs, maar de geografische filters zorgen er wel voor dat bepaalde informatie - waarvan al dan niet gezegd kan worden dat deze in strijd is met de lokale wetgeving - onzichtbaar wordt gemaakt voor de inwoners van het betreffende land. Op lokaal niveau wordt er dus gecensureerd.

Ik vind dit een opvallende stap van Google Inc., een onderneming waar de term “informatievrijheid” gewoonlijk goed past. Kijk onder andere het verzet van Google tegen het internetcensuur in China (zie ook de blog van mijn collega Douwe Linders). Welke gevolgen kan dit hebben voor de positie van Google als onafhankelijke tussenpersoon, als gatekeeper van het internet en gaat Google deze filters wellicht in de toekomst ook toepassen op de zoekresultaten en advertenties. Ik hoop dat dit een one time thing is, een one day fly, iets met weinig invloed en zonder vergaande gevolgen.

BRON: techzine.nl en bbc.co.uk


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.