NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Google Buzz zoemt van de privacy-bezwaren

Google Buzz zoemt van de privacy-bezwaren

Gisteren is de nieuwe Google-dienst "Buzz" gelanceerd. Buzz moet een tegenwicht bieden aan Twitter en Facebook. Het idee er achter is om GMail, de e-mail service van Google, ‘socialer’ te maken. Via Buzz kunnen – naast statusberichten – ook foto’s, video’s en andere content worden gedeeld.

 

 

 

 

 

 

Maar daar zit dan ook gelijk het probleem: Via een algoritme wordt bepaald wie de Buzzer volgt, en door wie hij gevolgd wordt als hij de dienst activeert. De lijst wordt samengesteld door automatisch contacten toe te voegen waarmee een gebruiker vaak mailt of chat. Bij dit ‘automatische’ zit mijns inziens het probleem: de Wet Bescherming Persoonsgegevens geeft als uitgangspunt dat persoonsgegevens slechts mogen worden verwerkt indien daar een wettelijke grondslag, zoals toestemming, voor is. In dit geval is er – voor zover ik weet – geen sprake van een dergelijke grondslag.

Een ander probleem is dat deze lijst van volgers direct wordt gepubliceerd. Gevolg: iedereen kan zien met wie een GMailer contact heeft gehad. Zit je net in een sollicitatie-procedure bij een concurrerend bedrijf, dan kan het goed zijn dat jouw huidige werkgever kan zien dat je daarmee in contact bent. Niet zo privacy-vriendelijk dus.

Alle informatie die door middel van Buzz wordt gepubliceerd, wordt standaard door Google vrijelijk geopenbaard. Pas door de instellingen van jouw Buzz-account te wijzigen, kan het privacy-level worden aangepast ("opt-out"-regime). Gevolg: veel nieuwe Buzz-gebruikers delen automatisch informatie en worden automatisch gelinkt aan andere personen. Zonder zich daar bewust van te zijn. Zonder toestemming.


Om de video te bekijken dient u social media cookies te accepteren.
Klik hier om alle cookies te accepteren.


Lees hier het bericht.

UPDATE 12 februari 2010, 11:33:

Google heeft inmiddels een aantal wijzigingen aangebracht in Buzz. De manier waarop gebruikers hun lijst met volgers onzichtbaar kunnen maken is aangepast. Het aanmeldproces is hierbij aangepast, zodat nieuwe gebruikers direct kunnen kiezen of ze een lijst met volgers al dan niet publiceren, voorheen kon dit alleen achteraf. Hoewel Google zo al wat meer aan de privacy-bezwaren van de gebruikers tegemoet komt, staat nog altijd wel default ingesteld dat de lijst wordt gepubliceerd. Zonder voorafgaande toestemming dus.

BRON: webwereld.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.