NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Gezondheidswebsites niet veilig in VS

Gezondheidswebsites niet veilig in VS

Het bezoeken van gratis gezondheidswebsites in de VS is niet zonder risico, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Zuid-Californië. Het onderzoek toont namelijk aan dat de gezondheidswebsites gevoelige gezondheidsgerelateerde informatie lekken aan derde partijen.

 

Steeds meer patiënten zoeken online naar informatie op het gebied van gezondheid. Zij kunnen hiervoor terecht op gratis gezondheidssites. Indien een patiënt op die website bijvoorbeeld zoekt naar informatie over “herpes” zou hij/zij er van uit moeten kunnen gaan dat deze zoekopdracht anoniem blijft.  Dat blijkt echter niet zo te zijn. Dertien van de twintig onderzochte websites bevatten code aan de hand waarvan de gebruiker kan worden gevolgd. Het gaat daarbij vooral om social media plug-ins die of vijf van de dertien website werd aangetroffen.

 

De onderzoeker roept op tot aanpassing van de wet- en regelgeving op dit punt. Het doorspelen van de gegevens is niet alleen gênant, het kan er ook toe leiden dat mensen geen informatie meer online willen opzoeken of dat ze, als de gegevens bij de verkeerde partijen komen, gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt.

 

In Nederland bestaat er wel wetgeving die de patiënt beschermt tegen dit soort praktijken. De veel besproken (en bekritiseerde) cookiewetgeving vereist namelijk dat de bezoeker wordt geïnformeerd over het gebruik van cookies en vervolgens toestemming moet verlenen voordat deze worden geplaatst. Het ongemerkt volgen van patiënten op basis van hun zoekopdracht, is wettelijk dus niet toegestaan. Daarnaast is de Wet bescherming persoonsgegevens ook onverkort van toepassing op het verzamelen van gegevens omtrent iemands gezondheid. Er is zelf sprake van  bijzondere persoonsgegevens. De drempel voor het gebruik daarvan ligt nog hoger. Het doorgeven van zoekopdrachten aan derde partijen zodat deze een patiënt kunnen targeten zal niet snel toegestaan zijn onder de Wet bescherming persoonsgegevens.

 

Hoewel de patiënt in Nederland wettelijk beschermd wordt, lijkt het me interessant om te weten of de Nederlandse gezondheidswebsites deze wetgeving ook daadwerkelijk naleven.

 

Lees hier het volledige bericht.

BRON: security.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.