NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Gemeente Den Haag lanceert ICT dashboard

Gemeente Den Haag lanceert ICT dashboard

De gemeente Den Haag heeft, als eerste van de vier grote gemeenten, een ICT dashboard gelanceerd. Met dit dashboard wil de gemeente de voortgang van ICT-projecten voor burgers inzichtelijk maken.

De afgelopen jaren zijn er bij overheidsorganisaties forse overschrijdingen van de kosten van ICT-projecten geweest. De gemeente Den Haag beoogt met de transparantie die geboden wordt door het dashboard extra kosten of vertragingen te voorkomen.

Het dashboard start met een beperkt aantal projecten (zeven met een gezamenlijk budget van 10 miljoen euro) en functionaliteiten. In de toekomst zullen de projecten worden geupdate en zullen ook nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd.

De rijksoverheid beschikt overigens al over een ICT dashboard. Qua transparantie een goed initiatief. Echter, de wijze waarop de projecten en met name de resultaten, gepresenteerd wordt, geeft te denken. De frequentie waarop de projecten geupdate worden, één keer per jaar, is voor ICT-projecten uiteraard veel te laag. Ook scoren alle projecten "groen", wat op zich al merkwaardig is. Kijkt men vervolgens dieper, dan wordt duidelijk dat projecten "groen"  scoren na "herijking", hetgeen een eufemistische term blijkt te zijn voor het alsnog goed vinden dat er extra tijd en/of extra geld in het betreffende project gestoken moet worden. Niet echt transparant om dan op alle projecten groen te scoren. Ik hoop dan ook van harte dat de rijksoverheid de inmiddels vanuit meerdere kanten gedane oproep om een andere methodiek voor de scores van de projecten toe te passen zal honoreren. Dat zou pas echt transparant zijn. Wellicht dat de gemeente Den Haag kan laten zien hoe het moet. Haar dashboard vertoont in ieder geval al wat meer realistische scores.

Lees hier het hele bericht in AutomatiseringGids.

BRON: AutomatiseringGids


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

Dirrik dinsdag 26 februari 2013 12:05

Pas afgestudeerd bij de Gemeente Den Haag en het eSociety Instituut. Mijn scriptie over het dashboard en transparantie is ook voor iedereen die er geïnteresseerd in is te downloaden via: http://www.youtube.com/watch?v=jYzbp3hyhvM

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.