NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • GeenStijl en PowNed hebben maling aan de Raad van Journalistiek

GeenStijl en PowNed hebben maling aan de Raad van Journalistiek

Ex-PVV kamerlid Sharpe heeft bij de Raad van Journalistiek een klacht ingediend tegen GeenStijl en de omroepvariant PowNed. Hij was niet blij met een kritisch bericht over hem in de kenmerkende GeenStijl vorm. De kop van het artikel: “PVV-kamerlid was internationale pornobaas (NSFW)”. Voor het hele artikel verwijs ik naar de uitspraak van de Raad die hier is te lezen, maar ter illustratie een lekker gevat citaat: “Zo leverde Sharpe met zwartesletjes.com (NSFW) een belangrijke bijdrage aan het integratiedebat.” Sharpe noch de Raad van Journalistiek vond het artikel grappig. Sharpe zegt dat de aantijgingen bijzonder ernstig en schadelijk zijn, en bovendien absoluut niet waar. Volgens de Raad is er sprake “van zodanig diffamerende beschuldigingen, dat verweerders deze niet zonder deugdelijke grondslag hadden mogen publiceren.” De Raad acht de klacht dan ook gegrond.

GeenStijl en PowNed hebben weer eens laten merken zich geen lid te voelen van de club van traditionele journalistiek. De toonzetting van hun verslaggeving maakt dit al duidelijk. Maar nu laten zij ook blijken maling te hebben aan de door de meeste journalisten zeer serieus genomen en gerespecteerde Raad van Journalistiek. Zij zijn niet komen opdagen bij de mondelinge behandeling van de klacht. En aan de oproep van de Raad om aandacht te besteden aan deze uitspraak, hebben zij een wel heel eigen(wijze) invulling gegeven: verslaggever Rutger Castricum scheurde de uitspraak in stukken.

De houding van GeenStijl en PowNed laat op een pijnlijke manier zien dat de Raad van Journalistiek een tandeloze tijger is. De Raad heeft geen enkele bevoegdheid, en zeker niet om sancties op te leggen. Het is een zelfregulerend orgaan waar duidelijk niet iedereen zich evenveel van aantrekt.

BRON: Raad van Journalistiek, Broadcast Magazine


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

Bart woensdag 26 januari 2011 20:11

GeenStijl en PowNed erkennen de Raad voor de Journalistiek alleen als het in hun straatje past.
Zie bijvoorbeeld de reactie van GeenStijl op uitspraak van de RvdJ over het filmpje van de "Haagse Dakmoord":
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/971851.html
De club van Dominique Weesie is blijkbaar pas bereid toe te geven als er sancties tegenover staan.
Zoals in het geval van de studente van wie een filmpje werd verwijderd en die een schadevergoeding is toegewezen.
In ieder geval zorgen ze voor brood op de plank voor de advocatuur.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.