NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Geen vordering nodig voor spontane gegevensverstrekking

Geen vordering nodig voor spontane gegevensverstrekking

Zoals wij laatst berichtten, heeft Skype gegevens van een gebruiker aan een particulier beveiligingsbedrijf verstrekt. Dit bedrijf heeft deze gegevens vervolgens aan de politie verstrekt die ze heeft gebruikt voor een strafrechtelijk onderzoek naar de hack aanvallen van Anonymous.

D66 heeft hierover Kamervragen gesteld, onder andere of het wenselijk is dat persoonsgegevens door bedrijven aan de overheid worden verstrekt in het kader van een opsporingsonderzoek zonder dat daaraan een bevoegd gedaan verzoek ten grondslag ligt.

Minister Opstelten ziet daarin echter geen probleem. Volgens hem leidt het beginsel dat voor de opsporing relevante gegevens door middel van een vordering dienen te worden verkregen, uitzondering wanneer sprake is van "spontane" gegevensverstrekking. Wel dient daarvan proces-verbaal te worden opgemaakt. Maar als de verstrekkende partij onrechtmatig heeft gehandeld bij het verkrijgen van de gegevens, hoeft dat niet in de weg te staan aan het gebruik van de gegevens als bewijs.

Lees hier het antwoord van de ministerPAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.