NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Geen auteursrechtelijke bescherming chocostaafjes

Geen auteursrechtelijke bescherming chocostaafjes

Chocolate King voelt zich vast de koning te rijk na het arrest van afgelopen maandag. Chocolate King maakt chocolade staafjes met een krul en diagonale streep, net als Dobla B.V.

Chocolate King is in hoger beroep gegaan nadat in een kort geding procedure afgelopen oktober bekend werd dat de chocoladestaafjes van Dobla auteursrechtelijk beschermd waren en Chocolate King hierop inbreuk maakte.

De vraag is of de chocolade staafjes van Dobla ( Panatella, Ciagrillo en Rose) auteursrechtelijk beschermd zijn. Het hof antwoord deze vraag ontkennend:

4.4.1. Dat aan deze chocolade decoraties (beperkte) auteursrechtelijke bescherming toekomt, zoals de voorzieningenrechter heeft overwogen, vermag het hof niet in te zien. Het uiterlijk daarvan is noch door de vorm noch door de versiering door middel van een streep anderskleurige chocolade voldoende oorspronkelijk om als werk in de zin van artikel 10 Auteurswet te worden aangemerkt.

De vorm en de versiering zijn te banaal en alledaags om als industriƫle schepping te worden aangemerkt, aldus het hof. Daar komt bij dat Chocolate King voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat de streep op de chocoladestaafjes een veel voorkomend en gebruikelijk versierelement van snoepgoed en chocolade is.Bovendien zijn ze niet origineel, nu Dobla ook heeft erkend dat zij de vorm hebben ontleend aan een (ouder) chocoladestaafje van een andere (derde) producent. De vraag of sprake is van auteursrechtinbreuk kan dan ook buiten beschouwing worden gelaten.

Verder kan volgens het hof ook geen sprake zijn van slaafse nabootsing. Chocolate King is daar waar mogelijk is afgeweken van chocoladestaafjes van Dobla, waardoor geen sprake is van nodeloze verwarring bij het relevante publiek. Het relevante publiek is hier de professionele deskundige afnemer (kritisch publiek) en niet de restaurantbezoeker (waarbij nodeloze verwarring sneller aannemelijk is) zoals Dobla stelde. Het hof motiveert dit door te oordelen dat van dat publiek - de restaurantbezoeker -namelijkgeen aankoopbeslissing valt te verwachten, nu het gaat om producten die louter op de professionele markt worden afgezet.

De ex-werknemers van Dobla (appelanten 1 en 2) zouden daarnaast hun geheimhoudingsplicht hebben geschonden, waardoor Chocolate King door van deze schendig gebruik te maken een onrechtmatige daad (jegens Dobla) pleegt. Het hof oordeelt dat daarvoor nader feitelijk onderzoek vereist is. De vorderingen van Dobla voor zover gebaseerd op schending van de geheimhoudingsverplichtingen worden dan ook afgewezen.

Lees hier het hele arrest.

BRON: Rechtspraak.nl, Boek9.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

Willem dinsdag 7 juni 2011 11:49

hoi Peter

ze lijken wel heel erg op wat wij hebben ontwikkeld top dat je gewonnen hebt alleen jammer dat het zo moest denk ik
ik hoop dat je mij nog kent en dat ik een keer bij langs mag komen

met vriendelijke groet

Willem Ketelaar

ps die hele grote man

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.