NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Garantie op Software in aantocht?

Garantie op Software in aantocht?

De Europese Comissie heeft een voorstel ingediend om consumentenbescherming bij de aankoop van fysieke goederen uit te breiden naar software.

Volgens Eurocommissarissen Viviane Reding van Informatiemaatschappij en Media en Meglena Kuneva van Consumentenzaken genieten consumenten te weinig bescherming bij de aankoop van software. De Eurocommissarissen zijn van mening dat voor consumenten bij de aankoop van software(-licenties) dezelfde rechten zouden moeten gelden als wanneer ze een apparaat kopen. Het geeft de consument het recht op een product dat werkt tegen redelijke commerciële voorwaarden. Zo zou bijvoorbeeld ook moeten gelden dat de softwaredeveloper twee jaar garantie zou moeten geven, net als op fysieke producten.

Een reactie van softwaredevelopers kan uiteraard niet  uitblijven. Zo stelde de Business Software Alliance (BSA) dat de softwaredevelopers niet met zekerheid kunnen voorspellen hoe het product zal worden gebruikt door de consument, en hoe het zich zal gedragen. Ook zouden problemen ontstaan bij bèta-versies van softwareprogramma’s en bij open source software. De interoperatbiliteit van programma’s zou hierbij ook in gevaar komen, omdat makers bang zullen zijn voor problemen als onafhankelijke ontwikkelaars toegang krijgen tot de code. Ook overeenkomsten voor ondersteuning zouden voor ondersteuning nooit meer voor een kortere periode dan twee jaar kunnen worden afgesloten.

Ik vraag me echter af of de soep zo heet wordt gegeten in het geval software(licenties) ook als product wordt aangemerkt. Immers moet voor aansprakelijkheid in dat geval diverse omstandigheden (zoals vooroverleg, geschepte verwachtingen, beoogd gebruik et cetera) in de beoordeling mee worden genomen. Eerlijk gezegd denk ik dat er daarom niet zo veel zal veranderen.

Lees hier en hier het bericht.

 

 

BRON: zdnet.co.uk, tweakers.net


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.