NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Funda vermeldt voorrangspositie NVM makelaars

Funda vermeldt voorrangspositie NVM makelaars

Op woningsite Funda is sinds kort onderaan de zoekresultaten het volgende bericht te zien:

Voor deze zoekopdracht worden woningen van NVM makelaars bovenaan geplaatst in de zoekresultaten, daaronder gevolgd door woningen van andere aanbieders.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), meerderheidsaandeelhouder in Funda, beoogt hiermee meer duidelijkheid te scheppen over de voorrangsspositie van het NVM-aanbod op de site. Hiertoe werd de NVM aangespoord door de conclusies van de Marktscan Woningmakelaardij uit 2012, een onderzoek van de NMa (nu ACM) naar concurrentie op de woningmarkt. In de Marktscan pleitte de NMa voor een non-discriminatoire en transparante toegang tot funda.nl voor alle makelaars.

Woningen van bij de NVM aangesloten makelaars verschijnen altijd hoger in de zoekresultaten van Funda dan woningen van andere makelaars. Verder betalen andere makelaars een hoger tarief dan NVM-makelaars om hun woningen uitgebreid (bijvoorbeeld met meerdere foto’s en een volledige beschrijving van de woning) op deze woningsite te plaatsen.

Eerder leidde dit al tot een geschil tussen brancheorganisatie VBO Makelaar en de NVM. VBO Makelaar dagvaardde de NVM eind vorig jaar, omdat, ondanks de aanbevelingen van de NMa, NVM-woningen nog steeds voorrang kregen op funda.nl. Daarmee zou de NVM misbruik maken van haar machtspositie. Nu heeft Funda dus alsnog haar website aangepast.

Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM, noemt de nieuwe vermelding 'een stap in de goede richting'. De toezichthouder zal de ontwikkelingen blijven monitoren en over een jaar kijken of de maatregel effectief is geweest.

Door: Nick Kruijsen

BRON: acm.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.