NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Free Software Foundation vraagt Google om Youtube te bevrijden

Free Software Foundation vraagt Google om Youtube te bevrijden

Google heeft deze maand het bedrijf On2 overgenomen. On2 is maker van de videocodec VP8. Open Source stichting Free Software Foundation vraagt Google daarom deze videocodec vrij te geven als open source (free) software en die te gebruiken op YouTube. Hierdoor kunnen gesloten codecs als Flash en H.264 vervangen worden. Door de VP8-codec te ‘open sourcen’ kan een einde te maken aan de afhankelijkheid van het web van met octrooien beschermde videoformats en closed software zoals Flash, aldus de Free Software Foundation.

Youtube, eigendom van Google, gebruikt op dit moment nog altijd Flash. Sinds kort experimenteert de videowebsite echter ook met HTML5-videotags, waarvoor de gesloten videocodec H.264 wordt gebruikt. Deze codec ondervindt echter veel oppositie: zo ondersteunen internetbrowsers Mozilla Firefox en Opera deze codec uit principe niet.

Al met al lijkt het einde voor Flash steeds dichter bij te komen. Zo ondersteunen zowel Apple’s iPhone als iPad de techniek niet. Google staat in mijn ogen er om bekend dat het best open staat voor het gebruik van open source initiatieven, denk bijvoorbeeld aan mobiel platform Android. Of Google ook overgaat tot het ‘open sourcen’ van Youtube’s videocodecs is nog onduidelijk. Wellicht dat de open brief van de Free Software Foundation het internet een stukje dichterbij vrijheid en onafhankelijkheid kan brengen.

 

 PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.