NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Franse ISP weigert three strikes out waarschuwing te geven

Franse ISP weigert three strikes out waarschuwing te geven

Eind september is de omstreden Franse Hadopi wet, ook wel bekend als de ‘three strikes you’re out’- wet in werking getreden, en sinds vorige week ontvangen Franse internetters waarschuwingen. Na drie waarschuwingen dat jouw internetverbinding wordt gebruikt voor illegaal filesharen, kunnen er sancties worden opgelegd waaronder de volledige afsluiting van internet.

 

Ter handhaving van deze wet is een toezichthouder in het leven   geroepen: Hadopi. Dat is de  Franse afkorting van ‘Hoge Autoriteit voor de verspreiding van werken en het beschermen van rechten op Internet’, een hele mond vol voor internetpolitie.

 

De ISP’s zijn verplicht om de NAW-gegevens van hun abonnees die beweerdelijk inbreuk maken aan Hadopi te verstrekken. Een weigerachtige ISP verbeurt een dwangsom van € 1500 (!) per dag. Hadopi heeft al aangekondigd te willen beginnen met 10.000 IP-adressen per dag. De verwachting is dat dit zal worden uitgebreid tot 150.000 per dag. Een enorme last voor de ISP’s.

 

De waarschuwingen moeten ook door de ISP’s verstuurd worden. Het blijkt nu dat de wet op dit punt een lacune bevat. Weliswaar zijn ISP’s verplicht om op straffe van een dwangsom de NAW gegevens te verstrekken, maar blijkbaar staat nergens dat zij ook verplicht zijn de waarschuwingen te versturen. De wet bepaalt dat Hadopi die waarschuwing uit eigen naam, elektronisch, via de ISP moet versturen, maar verder niet hoe dat via de ISP moet worden gedaan. Althans één Franse ISP, Free, heeft daarom geweigerd aan haar abonnees, die volgens Hadopi inbreuk maken, een waarschuwing te versturen. Zonder waarschuwing, geen ‘three strikes out’. Het is niet verwonderlijk dat alle andere ISP’s die braaf volgzaam zijn aan Hadopi zich over de weigerachtige houding van hun concurrent Free beklagen. De abonnees van Free kunnen immers niet worden afgesloten en dat levert een groot concurrentievoordeel op.

 

De Franse Minister van Cultuur heeft inmiddels maatregelen aangekondigd.

BRON: Torrentfreak


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.