NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Folder Het Nieuwe Rijk in strijd met Nederlandse Reclame Code

Folder Het Nieuwe Rijk in strijd met Nederlandse Reclame Code

Al eerder schreven Wouter Dammers en ik over  de folder ''Het Nieuwe Rijk gaat verder dan u denkt''  waarin omschreven werd hoe je jouw eigen Burger Service Nummer op je arm kon laten tattoeëren.

Hoewel het OM heeft afgezien van een strafrechtelijke vervolging , omdat geen sprake was van strafbare feiten, heeft de Reclame Code Commissie (RCC) naar aanleiding van een klacht over de folder, op 12 januari j.l. geoordeeld dat de uiting in de folder in strijd is met artikelen 2 en 11.1 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

Het Nieuwe Rijk stelt dat de folder duidelijk een persiflage was en geen aanprijzing (en dus geen reclame) in de zin van artikel 1 NRC. Bovendien - zo stelt Het Nieuwe Rijk - was de folder bedoeld om de discussie over de vingerafdrukdatabank aan te wakkeren en dus om een publiek debat te voeden. Oftewel: de uiting in de folder van Het Nieuwe Rijk is beschermd op grond van vrijheid van meningsuiting.

De RCC oordeelt echter dat van een aanprijzing wél sprake is en de folder onvoldoende als reclame herkenbaar is, vanwege het feit dat het publiek denkt dat het om een bericht van de rijksoverheid gaat ten aanzien van een nieuwe overheidsregeling (mede door het logo, het taalgebruik en de woorden ''Het Nieuwe Rijk'' in de folder). Dit levert volgens het RCC strijd op met art. 11.1 NRC.

Reclame dient volgens art. 2 NRC tevens in overeenstemming te zijn met de wet, de waarheid, de goede smaak en het fatsoen, waaraan volgens de RCC de uiting in de folder niet voldoet. Door een verband te leggen met de concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog en de naziepraktijken, overschrijdt Het Nieuwe Rijk het recht op  vrijheid van meningsuiting en gaat Het Nieuwe Rijk verder dan zij zelf denkt.

Lees hier het persbericht van Het Nieuwe Rijk van 8 februari j.l.

Lees hier, hier en hier de uitspraak van de RCC van 12 januari j.l.

BRON: Het Nieuwe Rijk.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.