NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Facebook zoekt privacygrenzen op

Facebook zoekt privacygrenzen op

Facebook wil telefoonnummers en huisadressen van gebruikers aan derden gaan verstrekken, zo meldt dagblad Spits. De gegevens worden toegankelijk gemaakt voor ontwikkelaars van Facebook applicaties en websites, bijvoorbeeld sms-diensten of bestelsites.

Spits wijst op een brief van Facebookbaas Marne Levine, die vorige week aan twee Amerikaanse senatoren is gestuurd. Het sociale netwerk kondigde de maatregelen in januari al aan, maar krabbelde drie dagen later terug na woedende reacties van gebruikers, privacywaakhonden en Amerikaanse politici.

Facebook belooft in de brief de gebruikers beter te beschermen tegen privacyschending, onder andere via een extra menu wordt de gebruiker om toestemming gevraagd, aldus de site.

Spits vroeg commentaar van Bits of Freedom en mij op het voornemen van Facebook. 

"Daar schuilt precies het gevaar, volgens Daphne de Kroft van digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. Bij een enkele klik op ‘toestaan’ wordt niet alleen het mobiele nummer en huisadres van de gebruiker overgeheveld aan commerciële bedrijven, maar bijvoorbeeld ook de profielfoto, vriendenlijst en ‘alle andere informatie die met iemand gedeeld is’, blijkt uit het menu dat Facebook aanbiedt. "Je geeft zo niet alleen je eigen gegevens weg, maar ook die van je vrienden. Mensen zijn geneigd snel door te klikken op zo’n scherm, zonder erbij stil te staan wat ze prijsgeven."

Het is de vraag of het nieuwste plan om gegevens zo veel mogelijk te delen in Europa zal slagen. Volgens de gespecialiseerde advocaat Christiaan Alberdingk Thijm gelden hier strengere voorwaarden dan in de VS. "Facebook komt hiermee in de gevarenzone. Het zal niet de eerste keer zijn dat de netwerksite nieuw beleid weer moet intrekken.""


 

 

Lees hier het bericht.

BRON: Spits


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.