NL EN

Facebook status update

Sinds de beursgang van Facebook van afgelopen maand heeft het gigantische internet bedrijf klappen ontvangen vanuit meerdere hoeken. Niet alleen heeft het aandeel in de eerste maand een vrije val gemaakt van 21 procent, ook stapte topman Bret Taylor op om voor zichzelf te beginnen.

Daarenboven kwam afgelopen weekend naar buiten dat Facebook een maand geleden een zaak heeft moeten schikken voor een bedrag van tien miljoen dollar. Dit bedrag is gedoneerd aan een goed doel.

Wat was er aan de hand? Vijf gebruikers van het sociale platform waren een zaak tegen Facebook begonnen, waarin zij klaagden over het gebruik van hun naam en hun gebruik van de “vind-ik-leuk-knop”, voor commerciële doeleinden. Het betreft de advertenties die op de “wall” van gebruikers wordt vertoond voor bepaalde producten of diensten, waarbij te zien is wie dat product zogenaamd hebben “geliked”. In de Terms of Use (algemene voorwaarden) van Facebook is opgenomen dat je de mogelijkheid tot dit gebruik kan uitschakelen. Aangezien dit niet het geval is (of in ieder geval niet helemaal), worden deze Terms of Use op dit punt misleidend geacht.

De rechter in Californië achtte tevens het voornoemde gebruik van persoonsgegevens door Facebook in strijd met het aldaar geldende privacyrecht en achtte het voorts aangetoond dat de gebruikers schade konden leiden door dit gebruik. Zo beoordeelde zij:

"California has long recognized a right to protect one's name and likeness against appropriation by others for their advantage".

Indien deze rechtszaak tot een vonnis was gekomen zou dit tot catastrofale gevolgen geleid kunnen hebben voor Facebook. Eén op de drie gebruikers van het sociale netwerk in de VS zou namelijk getroffen kunnen worden door dit gebruik. Het schikkingsbedrag wordt dan ook ruimschoots overschaduwd door het bedrag aan eventuele schadevergoedingen, voortkomend uit een zogenaamde class-action lawsuit,  waartoe een vonnis zou hebben kunnen leiden. Aldus Reuters:

The proposed class-action lawsuit, filed in federal court in San Jose, California, could have included nearly one of every three Americans, with billions of dollars in damages, according to previous court documents”.

Tot zover is Facebook nog niet gestopt met het voornoemde gebruik van persoonsgegevens en loopt zij dus het risico om nogmaals te worden aangesproken.

Om deze ‘Facebook nieuws update’ met een positieve noot af te sluiten vermeld ik dat het aandeel van het bedrijf de afgelopen dagen een mooie groei laat zien (ruim tien procent sinds het sluiten van de beurs op donderdag).

 

Lees hier het bericht over de rechtszaak van Reuters.

Door: Mathijs de VosPAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.